Przepisy
Agaty

Idealne maślane bułeczki

Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

 

Jedzenie tych bułeczek to była dla mnie prawdziwa przyjemność! Miękkie, pachnące masłem, idealnie delikatne- baza śniadania z marzeń!

bułeczki maślane (2)

Wystarczy odrobina dobrego dżemu, plasterek sera czy łyżeczka miodu, by w zestawie z taką bułeczką stworzyć niezapomniany zestaw śniadaniowy.

bułeczki maślane (5)

Z proporcji uzyskacie 8 bułeczek, dlatego zwykle podwajam ilość składników ;)

bułeczki maślane (7)

Mleko lekko pogrzej, dodaj cukier i drożdże, odstaw na 10 minut.

Dodaj pozostałe składniki, wyrób gładkie elastyczne ciasto (najwygodniej mikserem wyposażonym w hak). Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Podziel na 8 porcji, bułeczki ułóż na blasze w odległości ok. 5 cm. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejnych 30 minut do wyrośnięcia. Wierch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w temp 180 0C.

-->