Sernik “japoński” (najdelikatniejszy na świecie!)
Z ręką na sercu- nigdy nie jadłam lepszego i delikatniejszego sernika!
Jest jak cudowna waniliowa pianka, suflet, kremowa masa… aż brakuje mi słów :)
Teraz już na pewno trafi do mojego stałego repertuaru słodkich wypieków.
Przepis na niego znalazłam na stronie … której nie mogę odnaleźć. Źródło przepisu jest więc dla mnie zagadką, ale proporcje świetnie się sprawdzają ( i są po japońsku precyzyjne!).
Od siebie dodałam warstwę kremowego serka z odrobiną masła, kajmak i uprażone, a następnie pokryte karmelem migdały.
- cukier - 95 g
- jajko - 4 szt
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- masło - 33 g
- serek kremowy - 200 g
- mleko - 68 g
- mąka pszenna - 40 g
- mąka ziemniaczana - 13 g
- naturalny ekstrat waniliowy - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- polewa
- serek kremowy - 60 g
- masło - 1 łyżka
- cukier puder - 1 łyżka
- naturalny ekstrat waniliowy - 1/4 łyżeczki
- kajmak - 2 łyżki
- cukier brązowy - 2 łyżki
- migdały w płatkach - 3 łyżki
Foremkę (18-20 cm średnicy) dokładnie owiń na zewnątrz 2 warstwami folii aluminiowej.
Masło, mleko i serek podgrzej, aż połączą się w kremową, półpłynną masę.
Rozdziela żółtka od białek. Białka ubij na pianę ze szczypta soli. Dodawaj partiami cukier i nadal ubijaj, aż powstanie sztywna piana.
Masę serową połącz z żółtkami i wanilią oraz sokiem cytrynowym. Dodaj przesiane oba rodzaje mąki.
Delikatnie wmieszaj ubite białka, a następnie przełóż do foremki (wysmarowanej masłem). Foremkę z ciastem wstaw do większego naczynia żaroodpornego i wlej do połowy wysokości foremkę wrzątek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Piecz przez 15 minut i kolejnych 55 minut w 110 0C. Uchyl drzwiczki piekarnika i w ten sposób ostudź sernik. Wstaw na noc do lodówki.
Polewa: Miękkie masło zmiksuj z cukrem, dodaj serek i wanilię. Kremem posmaruj wierzch ciasta.
Płatki migdałów upraż na złoto na suchej patelni. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej cukier, aż się roztopi, dodaj ponownie migdały. Mieszaj, aż pokryją się karmelem. Zdejmij i rozłóż na papierze do pieczenia. Ostudź.
Na wierzchu sernika, na kremie, rozsmaruj kajmak, na nim ułóż migdały w karmelu.
-
Najlepszy sernik wychodzi z serka MÓJ ULUBIONY (Wieluń). Piekę w tortownicy 23-24cm,ale zwiększam proporcję i zamiast masła daję…OLEJ ! Na pewno nie dodaję soku z cytryny a jedynie zapach waniliowy i śmietankowy. Ozdabiam białą czekoladą. Jest CU-DO-WNY !!!
Napisz proszę jakiego serka dokładnie użyłaś… Dziękuję :)
-
Chodzi o naturalny serek , zwykle w płaskich prostokątnych opakowaniach jak Philadelphia czy Turek
Piekłam go u siebie na blogu i wiem, że jest nieziemski. Jak dla mnie to polaczenie biszkoptu i sernika. Cudo :)
Co znaczy “serek kremowy” ?
-
Czy mogę prosić o przepis na inną polewę. Czy czekoladowa będzie dobra? A może zamiast kajmaku (skąd wezmę 2 łyżki), mogą być rozpuszczone krówki?
-
Chodzi o naturalny serek , zwykle w płaskich prostokątnych opakowaniach jak Philadelphi czy Turek
Czy może to być ser twarozkowy president taki w kilogramowych opakowaniach. ?
-
Lepiej nada się serek typu Philadelphia, kremowy naturalny możesz taki kupić Turek, Piątnica i wiele innych
Piekłam już kilka razy – rewelacja! Nie dodaję soli, bo serek jest zwykle posolony…I robię bez kremu,lecz kajmak musi być i prażone migdały również. Pycha! :)
Mam pytanie odnośnie brzegu sernika, jak to robisz że twój jest taki idealnie prosty? Mój sernik miał wierzch prosciutki ale z kolei brzegi zrobiły się wklęsłe.
-
To w dużej mierze zasługa tego konkretnego przepisu, sernik wychodzi z niego idealny :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Napisz jaki serek dokładnie użyłaś? Dziękuję :)