Przepisy
Agaty

Gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami

Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny

Aromatyczny, bo z grzybami i rozmarynem. Gulasz pełen smaków późnego lata.

gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami (2)

Żeby wołowina była miękka, powinna się dość długo dusić, ja mięso pokroiłam jednak w cienkie paski (zamiast klasycznej kostki), dzięki temu już po godzinie była idealnie krucha i delikatna.

gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami (3)

Intensywny smak sosu idealnie współgra z delikatnością kluseczek. Klasycznie robi się je wylewając ciasto na wrzątek przed lejek. Ja jednak nie mogłam swojego znaleźć w czeluściach kuchennych szafek, użyłam więc woreczka foliowego z obciętym rogiem, którym dozowałam ciasto wlewając je wprost do wody.

gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami (1)

Proporcje na 2 porcje