Gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami
Aromatyczny, bo z grzybami i rozmarynem. Gulasz pełen smaków późnego lata.
Żeby wołowina była miękka, powinna się dość długo dusić, ja mięso pokroiłam jednak w cienkie paski (zamiast klasycznej kostki), dzięki temu już po godzinie była idealnie krucha i delikatna.
Intensywny smak sosu idealnie współgra z delikatnością kluseczek. Klasycznie robi się je wylewając ciasto na wrzątek przed lejek. Ja jednak nie mogłam swojego znaleźć w czeluściach kuchennych szafek, użyłam więc woreczka foliowego z obciętym rogiem, którym dozowałam ciasto wlewając je wprost do wody.
Proporcje na 2 porcje
- kluseczki
- jajko - 3 szt
- mąka pszenna - 3 łyżki
- sól - szczypta
- mleko - 1-2 łyżki
- gulasz
- wołowina - 2 cienkie, steki
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- marchew - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- liśc laurowy - 1 szt
- ziele angieslkie - 2 szt
- rozmaryn - 2 gałązki, świeży
- grzyby - 2 szklanki, pokrojone w kostkę
- bulion - 2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
Mięso oprósz mąką, obsmaż na złoto na oliwie, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek. Dodaj grzyby, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, dodaj ponownie mięso i całość zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę- aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.
Mąkę rozmieszaj z jajkami i mlekiem ze szczyptą soli na gładkie ciasto. Wolnym strumieniem wlewaj do osolonej wrzące wody, gotuj kilka minut, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Serwuj od razu.
Ile to jest 3 szt mąki?
-
Chodzi o 3 łyżki, autouzupełnianie namieszało.
Jaka surówke byś do tego zaproponowała ?a co zamiast lanyxh klusek mozna podać. ? Przygotowuje obiad dla 6 osób i mogę nie mieć czasu na kluski. Na ile porcji to jest przepis? Dziękuje za odpowiedz uwielbiam Twój blog :)
-
Chyba poszłabym w klasykę, może surówka z kiszonej kapusty, z jabłkiem i marchewką? I puree zamiast kluseczek. Będzie pysznie!
Czy może być wieprzowina zamiast wołowiny?
-
Tak, możesz zamienić!
grzyby mogą być suszone?????????
-
Tak, ale proponuję w razie braku użyć mrożonych, są bardziej mięsiste. Suszonych dodajemy oczywiście mniej i wcześniej je namaczamy.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ależ apetycznie i pięknie zaserwowane danie obiadowe! :)