Aromatyczny, bo z grzybami i rozmarynem. Gulasz pełen smaków późnego lata.
Żeby wołowina była miękka, powinna się dość długo dusić, ja mięso pokroiłam jednak w cienkie paski (zamiast klasycznej kostki), dzięki temu już po godzinie była idealnie krucha i delikatna.
Intensywny smak sosu idealnie współgra z delikatnością kluseczek. Klasycznie robi się je wylewając ciasto na wrzątek przed lejek. Ja jednak nie mogłam swojego znaleźć w czeluściach kuchennych szafek, użyłam więc woreczka foliowego z obciętym rogiem, którym dozowałam ciasto wlewając je wprost do wody.
Proporcje na 2 porcje
Składniki:
kluseczki
jajko - 3 szt
mąka pszenna - 3 łyżki
sól - szczypta
mleko - 1-2 łyżki
gulasz
wołowina - 2 cienkie, steki
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
marchew - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
liśc laurowy - 1 szt
ziele angieslkie - 2 szt
rozmaryn - 2 gałązki, świeży
grzyby - 2 szklanki, pokrojone w kostkę
bulion - 2 szklanki
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Mięso oprósz mąką, obsmaż na złoto na oliwie, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek. Dodaj grzyby, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, dodaj ponownie mięso i całość zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę- aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.
Mąkę rozmieszaj z jajkami i mlekiem ze szczyptą soli na gładkie ciasto. Wolnym strumieniem wlewaj do osolonej wrzące wody, gotuj kilka minut, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Serwuj od razu.
Przepis
Gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami
Składniki:
kluseczki
jajko - 3 szt
mąka pszenna - 3 łyżki
sól - szczypta
mleko - 1-2 łyżki
gulasz
wołowina - 2 cienkie, steki
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
marchew - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
liśc laurowy - 1 szt
ziele angieslkie - 2 szt
rozmaryn - 2 gałązki, świeży
grzyby - 2 szklanki, pokrojone w kostkę
bulion - 2 szklanki
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Mięso oprósz mąką, obsmaż na złoto na oliwie, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek. Dodaj grzyby, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, dodaj ponownie mięso i całość zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę- aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.
Mąkę rozmieszaj z jajkami i mlekiem ze szczyptą soli na gładkie ciasto. Wolnym strumieniem wlewaj do osolonej wrzące wody, gotuj kilka minut, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Serwuj od razu.
Mąkę rozmieszaj z jajkami i mlekiem ze szczyptą soli na gładkie ciasto. Wolnym strumieniem wlewaj do osolonej wrzące wody, gotuj kilka minut, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Serwuj od razu.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Ależ apetycznie i pięknie zaserwowane danie obiadowe! :)