Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto będzie kleiste, można je na chwilę schować do lodówki lub dodatkowo oprószyć ręce mąką), obtaczaj każdą w brązowym cukrze.
Porcje ciasta układaj w ok. 10 cm odstępach, ciasteczka rozlewają się w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w temp. 200 oC.
Przepis
Imbirowe ciasteczka świąteczne
Składniki:
masło - 60 g
cukier brązowy - 1/4 szklanki + do obtaczania
melasa - 3 łyżki
mąka pszenna - 3/4 szklanki
cynamon - szczypta
imbir - 3/4 łyżeczki, mielony
imbir kandyzowany - ok. 3 łyżek, pokrojony w małą kostkę
Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto będzie kleiste, można je na chwilę schować do lodówki lub dodatkowo oprószyć ręce mąką), obtaczaj każdą w brązowym cukrze.
Porcje ciasta układaj w ok. 10 cm odstępach, ciasteczka rozlewają się w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w temp. 200 oC.
Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto będzie kleiste, można je na chwilę schować do lodówki lub dodatkowo oprószyć ręce mąką), obtaczaj każdą w brązowym cukrze.
Porcje ciasta układaj w ok. 10 cm odstępach, ciasteczka rozlewają się w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w temp. 200 oC.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Każde ciasteczka w Święta mile widziane. Słodycz plus imbir – pycha.Gr