Przepisy
Agaty

Jogurtowa babka z borówkami

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

babka jogurtowa

Jest taki czas w roku, późnym latem gdy od naprawdę nie mam chwilami pomysłu, co zrobić z nadmiarem owoców, które mam w domu. Nagle okazuje się, że równocześnie leżą w lodówce maliny, jagody, borówki, śliwki i trochę jabłek! Ach, gdyby mogło być tak codziennie! Żeby jednak nic się nie zmarnowało, człowiek musi pokombinować, coś tam zawekować, trochę zjeść na surowo, a część (oczywiście!) dodać do czegoś słodkiego! Tak więc powstało dzisiejsze ciasto- jogurtowa babka z borówkami– bardzo wilgotne, pełne jagód, z lekkim kremem na wierzchu.

babka jogurtowa z kremem

ciasto z kremem

Ta babka dzięki dodatkowi zarówno jogurtu, jak i całkiem sporej ilości borówek jest wyjątkowo wilgotna i długo zachowuje świeżość. Samo ciasto pachnie zaś lekko cytryną, o świetnie komponuje się z owocami.

babka jogurtowa z borówkami

Wierzch ciasta to bardzo prosty w przygotowaniu krem. Ubity z odrobiną cukru serek mascarpone połączony ze śmietanką, dzięki czemu staje się lekki i puszysty. Całość, żeby podkreślić letni charakter ciasta, posypałam świeżymi i suszonymi płatkami jadalnych kwiatów (chabrów, nagietków, róży…).

babka z borówkami

Babkę jogurtową upiekłam w klasycznej foremce „korytku” o wymiarach ok. 10 x20 cm. Zamiast jogurtu użyć możecie kwaśnej śmietany, 12 lub 18% .

ciasto jogurtowe z borówkami

Do ciasta dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą.

Do ciasta dodaj połowę mąki, wymieszaj, następnie jogurt i drugą część mąki. Połącz.

Dodaj borówki i lekko (silikonową łopatką lub łyżką) wymieszaj.

Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 60-80 minut, do „suchego patyczka”, aż wierzch ładnie się zarumieni. Ostudź.

Krem:

Do miski włóż serek mascarpone i cukrem. Miksuj, aż serek stanie się kremowy i „napowietrzony”, wlej śmietankę i miksuj jeszcze minutę, dwie, aż masa stanie się gęsta. Krem rozsmaruj na wierzchu wystudzonego ciasta. Dodatkowo możesz ozdobić np. świeżymi i suszonymi płatkami jadalnych kwiatów (chabrów, nagietków, róży…)

-->