Przepisy
Agaty

Tarta z kremem mascarpone i malinami
Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

tarta z malinami

Czytałam kiedyś, że dobrze jeść maliny, kiedy się odchudzamy, bo zawierają naprawdę dużo błonnika. Idąc tym tropem okazuje się, że przygotowałam dziś idealne ciasto na czas diety ;)

tarta z kremem mascarpone i malinami

Mówiąc już całkiem poważnie, to naprawdę pyszne ciasto do przygotowania naprawdę momentalnie. Spód piekę na bazie gotowego ciasta francuskiego, które staram się mieć zawsze w lodówce, bo jest wyjątkowo uniwersalne i można je podać na 1001 sposobów (TUTAJ podrzucam kilka dodatkowych pomysłów). Szukajcie jednak w sprzedaży ciasta o dobry składzie, takiego na bazie prawdziwego masła- jest najlepsze!

Krem z kolei to serek mascarpone z białą czekoladą, więc również produkty łatwo dostępne w każdym sklepiku “za rogiem” plus maliny (ale możecie przygotować tę tartę także z truskawkami, borówkami czy nawet brzoskwiniami z puszki).

krem mascarpone z malinami

Przed podaniem watro, żeby nasza tarta z malinami odczekała jakieś 30 minut (ale może nawet całą noc!) w lodówce, aby krem miał szansę nieco stężeć. Muszę jednak przyznać, że można ją z powodzeniem również jeść w zasadzie od razu po przygotowaniu, w takim wydaniu jest równie pyszna!

tarta malinowa z kremem mascarpone

Krem wzbogacam naturalną esencją waniliową, ma wtedy wyjątkowo przyjemny smak. Jeśli macie dobry dżem malinowy (szczególnie taki niezbyt słodki), możecie jego warstwę rozsmarować na dnie upieczonej tarty, pod kremem. Poza tym ta tarta to TYLKO 4 SKŁADNIKI !!!

szklanka gorącej herbaty