Przepisy
Agaty

Karmelowa tarta z orzechami (godna następczyni mazurka)

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta, Tarty
Opis

Moim skromnym zdaniem ta tarta wygląda absolutnie spektakularnie! Jest baaardzo słodka, dlatego na deser wystarczy zjeść jej jeden kawałek popijając (koniecznie) filiżanką gorzkiej kawy. Myślę, że może stać się fajną alternatywą dla wielkanocnego mazurka- kajmakowa masa i orzechy to przecież typowo świąteczny zestaw.

Orzechy lekko podpiecz na blasze (kilka minut) i jeszcze ciepłe połącz z miodem. Odstaw.

Nadzienie: Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, na środku usyp kopczyk z cukru, dodaj też szczyptę soli. Nie mieszając gotuj aż do uzyskania brązowego- karmelowego koloru i zgęstnienia płynu. Zdejmij z ognia na minutę i wlej śmietankę (uwaga, masa zacznie mocno się pienić!). Karmel połącz z orzechami, wyłóż na upieczone ciasto. Przed podaniem odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

-->