Przepisy
Agaty

Kaszotto z jarmużem i pieczonym kalafiorem

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Wakacje upływają nam w zasadzie na bezmięsnej diecie. Oczywiście zdarzają się grille z metrami kiełbasek i stekami, na co dzień to jednak głównie pomidory, cukinia i wszystko inne zielone, jakie akurat podwinie się pod rękę ;)

Dziś zdrowo i pysznie! Kasza (drobna jęczmienna), jarmuż, pieczony kalafior (opcjonalnie też fasolka- akurat miałam trochę ugotowanej, szkoda, żeby się zmarnowała!).

 

Całe danie przygotowuję prawie jak klasyczne risotto- podsmażona cebulka, bulion, na koniec trochę masła i parmezanu. To jednak wersja spolszczona i szybsza!

Proporcje na ok. 3-4 porcje.

W tym czasie na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej posiekany jarmuż (bez twardej łodyżki ze środka) oraz fasolkę (jeśli używasz świeżej- jeśli masz już ugotowaną, dodaj ją na sam koniec). Przesmaż. Dodaj kaszę, wymieszaj.

Składniki zalej ciepłym bulionem (ew. wodą), ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy.

Gotuj pod przykryciem, aż kasza będzie miękka.

Pod koniec zdejmij kaszę z ognia, dodaj parmezan i masło, wymieszaj, dopraw do smaku. Podawaj z upieczonym kalafiorem.

-->