Przepisy
Agaty

Korzenne imbirowe ciasto z melasą

Ciasta, Przepisy, Święta
Opis

Takie ciasta to ja lubię! Aromatyczne, głębokie w smaku, wilgotne, korzenne… Właśnie tak powinien smakować zimowy deser!

Korzenne ciasto z melasą (4)

To wzbogacone melasą (moją ulubienicą!) ciasto długo zachowuje świeżość, możecie więc przygotować je spokojnie nawet dwa dni przed Świętami, pozostanie naprawdę pyszne!

Korzenne ciasto z melasą (3)

Proporcję na typową foremkę na babkę, ok. 28 cm średnicy

*****

A jeśli mało Wam bożonarodzeniowych inspiracji, zapraszam do sięgnięcia po Świąteczną Kuchnię Agaty (klik) – tam zestaw przepisów prosto z grudniowego menu!

0. okładka

Ubij mikserem olej z cukrem, dodawaj po 1 jajku. Połącz z tartym imbirem.

Wymieszaj suche składniki- mąkę, sól, korzenie. Dodawaj na zmianę, partiami, do ubitych jaj z cukrem, suche składniki i melasę z wodą.

Wymieszaj, wlej do foremki natłuszczonej masłem i obsypanej mąką. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC.

-->