Kotleciki rybne
Naprawdę bardzo je lubię. Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”, dodatkowo niejedno dziecko zje je z przyjemnością, w końcu przypominają nieco ulubione „paluszki rybne”.
Do ich przygotowania użyłam ryby o białym mięsie (mintaja), może być mrożona.
Kotleciki radzę przyprawić świeżymi ziołami (koperek!). Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem, a nawet w formie „fiszburgerów”- z dodatkiem sałaty czy pomidorów.
- mintaj - 1 kg, filety (mogą być mrożone)
- bułka - 1 szt, raczej czerstwa
- mleko - 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt (2 do masy, 1 do panierowania)
- szalotka - 1 szt
- koperek - 2 łyżki
- szczypiorek - 1 łyżka
- bułka tarta - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1/3 szklanki
- sól pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Rybę oczyść z ewentualnych ości, w razie konieczności rozmroź. Zmiel w maszynce na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
Bułkę namocz w mleku. Szalotkę obierz i drobno poszatkuj.
Rybę wymieszaj z 2 jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i szalotką. Dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki. Każdy obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, masa musi nieco stężeć. Kotleciki są bardzo delikatne, należy je więc ostrożnie smażyć, na niezbyt dużym ogniu, aż staną się złoto-brązowe.
Jak ja lubię takie kotleciki !!! Smak dzieciństwa, często też robię swoim dzieciom :)
Dzieki za przepis i bardzo ladne zdjecia. Pierwszy raz robie kotleciki rybne i na pewno nie ostatni. Przesylam pozdrowienia. Bardzo ladny blog !!!
Zrobiłam z miruny i bez szczypiorku, dodałam też trochę przyprawy do ryby. PYCHA!!!
Wlasnue zrobilam, wyszly przepyszne. Dziekuje za przepis
A bez panierki wyjdą czy się rozlecą podczas smażenia?
-
Nie, choć oczywiście trzeba się z nimi obchodzić delikatnie. Schłodzenie przed smażeniem też pomaga utrzymać im formę.
Czy taką przygotowaną masę rybną (połowę porcji która zostanie) mogę potrzymać w lodówce aby na drugi dzień na obiad usmażyć resztę kotlecików? Uprzejmie proszę Panią o szybką odpowiedź.
-
Jeśli ryba jest świeża, jeden dzień w lodówce nie powinien jej zaszkodzić.
Rewelacja, pani Agato.Proste, szybkie i smaczne. Rodzina siè zachwycila, dzièki i pozdrawiam.
A można je upiec w piekarniku? :-)
Kotlety rybne są dobre na wszystko do tego jakaś pyszna surówka i kasza i mamy super danie wegetariańskie
-
Ryby to nie jest danie wegetariańskie. Wegetarianie nie zjadają zwierząt.
-
Słuszna uwaga! Przpraszam za pomyłkę!
-
Ja jeszcze dodaję podsmażone pieczarki z cebulką, Należy dobrze odparować płyn z pieczarek na wolnym ogniu , następnie przekręcić przez maszynkę i wymieszać z mielonym mięsem z ryby, Przyprawy daję takie same j.w. Podawać z pesto bazyliowym. Super pychota.
Czy mogę użyć zamiennie mąki bezglutenowej?
-
Proszę spróbować:)
Czy mogę użyć mięso z dorsza do tego przepisu?! Pomocy
-
Tak, jak najbardziej!
Ryby dorsza
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
bardzo ciekawa propozycja :-)