Przepisy
Agaty

Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane

Ciasta, Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny

Bretońskie ciasto maślane upiekłam na specjalną prośbę Czytelniczki bloga, Pani Anny. Bez jej namów pewnie bym się za nie szybko nie wzięła, bo nie jest to (delikatnie mówiąc) najszybsze do przyrządzenia ciasto na świecie.

Wyrabiane, wałkowanie, schładzanie… na przygotowanie poświęciłam prawie 4 godziny, ale efekt był naprawdę zadowalający.

Z piekarnika wyjmujemy bowiem pachnący skarmelizowanym i masłem cukrem placek. Coś w rodzaju słodkawej bułeczki. Nie powiem, bardzo dobrej w smaku, nie mniej przy tym kalorycznej :)

Jeśli macie więc ochotę na drożdżową, słodką przekąskę i całe wolne popołudnie, kouign amann to coś właśnie dla Was!

Instrukcje i przepis wzięłam ze strony joepastry.com

***

Poniżej odcinek programu „Nożem i Widelcem”, a w nim telewizyjny debiut mojego Jasia!