Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012
Właściwie nie planowałam pisać dziś o chlebie, ale skoro ma swoje święto, nie mogłam się oprzeć.
Nie jestem mistrzem w chlebach na zakwasie, co jakiś czas jednak wracam do hodowania bąbelków. W międzyczasie polecam najprostszy chleb na świecie. Do jego zrobienia potrzebna jest w zasadzie tylko łyżka i miska. Żadnego wyrabiania, ugniatania, formowania.
To ciasto musi długo poleżeć (najlepiej całą noc), a rano bierzemy się za pieczenie. 45 minut i chleb ląduje na stole. To przepis w sam raz dla osób, które zaczynają chlebową przygodę.
Najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba!
Inne moje przepisy na pieczywo znajdziecie TU, zapraszam!
- mąka pszenna - 4,5 szklanki
- sól - 2 łyżeczki
- drożdże instant - 3/4 łyżeczki
- woda - ok. 2- 3 szklanek
- oliwa - 2 łyżki
- świeży rozmaryn - 1 gałązka
- oregano szuszone - 1 łyżeczka
W misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą, ziołami (igiełki rozmarynu drobno posiekaj) i wodą. Masa ma być dość rzadka, niejednolita.
Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.
Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC.
Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.
drożdże w proszku ?
-
Wlewac letnia wodę?
-
Tak drożdże suszone, już uzupełniłam przepis.
-
a w przypadku braku żeliwnego garnka co byś poleciła?
-
Musi to być naczynie żaroodporne z przykrywką. Np. brytfanka
-
No to da się zrobić ;-) najwyżej chlebek będzie prostokątny ;-)
-
-
-
jest przepiekny,alez wspaniale wyglada!!!
Pozdrawiam :)
Piękny jest Twój chlebek!
uwielbiam takie proste chlebki które cudnie wyglądają
Wspaniały chleb.. piekłam taki już kilka razy, zawsze w naczyniu żaroodpornym, bo nie posiadam garnka żeliwnego i wychodzi znakomicie! Zazwyczaj dodaję suszonych pomidorów, innym razem zaś sera, czy oliwek :) To taki fajny przepis i zawsze wychodzi :) Agatko cudny Ci wyszedł, super ten Twój blog :)
o jak dobrze, że ktoś poruszył temat żeliwnego garnka, widziałam już kilka ciekawych i prostych przepisów na chleb ale zawsze były wypiekane w żeliwnych garach i rezygnowałam, z pewnością skorzystam :) pozdrawiam!
Czy drożdże instant można zastąpić tymi świeżymi? I jeśli tak, to czy w takim wypadku należy je wcześniej rozrobić? Pozdrawiam :)
-
Marto, nie używałam nigdy do tego chleba świeżych drożdży, ale zasada jest taka, że 1 łyżeczka duszonych odpowiada 20 g świeżych. Rozpuśc je w odrobinie wody i dodaj do ciasta. Wszystko powinno się udać! Trzymam kciuki :)
Super, piekłam kilka razy, zawsze wychodzi to fakt, ma super chrupiącą skórkę i mięciutki dzirkowaty miąsz :) a ja mam garnek nie żeliwny, tylko taki chyba gliniany i też wychodzi super
Własnie go upiekłam – w naczyniu żaroodpornym – i wyszedł boski!!! Agatko dziękuję za super przepis:)
-
Ale cudownie! Szalenie się cieszę, że się udał! Pozdrawiam!
na pewno będzie też dobry z czarnuszką :)))))
-
Na pewno! :)
A jaki typ mąki?
-
Użyłam zwykłej 'tortowej’, ale zdarzało mi się też mieszać ją z pełnoziarnistą.
Witam, bardzo lubię czytać Twojego bloga. Raz upiekłam chlebek, nie pamiętam jaki to był przepis ale wyszedł super, skórka chrupiąca. Mam nadzieję, że ten też się uda. Mam tylko pytanie, jak duży on wychodzi? Chciałaby 1kg upiec. Pozdrawiam
-
Dziękuję baaardzo! Cieszę się, że blog się Tobie podoba!
Robię chlebek korzystając z zaplecza studenckiego i zastanawiam się czy miska ma być szczelnie przykryta folią spożywczą ( u mnie woreczek foliowy i gumka recepturka ) czy zostawić jakiś dopływ powietrza?
pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
-
Jasne, możesz przykryć miskę workiem i nie potrzeba żadnego dopływu powietrza. Ciasto lubi ciepło ;)
Wonderful bread and beautiful photography!
Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
Wyglada bardzo smakowicie i chrrrrrrrrupiaco! Ah ta skorka! :-) Zdecydowanie do wyprobowania. Zakladam, ze uzylas szklanki 250 ml czyli jakies 170gr maki na szklanke, czy mniej? P.S. layout strony super :-)
-
Dokładnie tak! :)
This bread was very attractive and very nice photo. Congratulations!
I also participated in the World Day of Bread, because making bread is a great pleasure for me.
-
Thank You so much!
rozumiem, że uformowany chlebek przekłada się do garnka bez ściereczki? :)
a czy garnek wysmarowany ma być jakimś tłuszczem?
chlebek wygląda baaardzo smakowicie, zabieram się dzisiaj za niego :)
pozdrawiam!
-
Pieczemy bez ściereczki, a garnek bez wysmarowania :)
-
tak myślałam; dziękuję :)
-
ciasto nie wyrosło…. na wierzchu zrobiła się piana z bąblami i okropnie czuć było jakby acetonem.
wywaliłam… (
-
Ale mi przykro! Szczerze mówiąc jeszcze nie zdarzyła mi się taka sytuacja.. w piątek planuję kolejne pieczenie, mam nadzieję, że się uda!
widziałam dziś panią w dzieńdobry tvn .właśnie oglądam pani stronę .pozdrawiam marzena
Dziś upiekłam po raz pierwszy, i z pewnością nie ostatni,jest super.Nie mam garnka żeliwnego,upiekłam więc w tortownicy.Pozdrawiam.
-
Fajnie, że się udało! Smacznego! :)
Witam, ten chleb to mój debiut i cieszę się, ze wybrałam właśnie Pani przepis :) Jest chrupiący i delikatny, ale…i tu moje pytanie – po przechowaniu skórka przestaje być chrupiąca i staje się miękka. Jestem laikiem w domowym wypieku stąd pytanie – jak najlepiej przechować taki chleb, aby można się było cieszyć tą chrupką skórką przez kilka dni?
wlasnie upieklam ten chleb szkoda ze nie moge zrobic zdjecia pieknie wyrosl pieklam w naczyniu zaroodpornym
Czy można zastąpić drożdże instant świeżymi?
Chlebek wygląda cudownie, a ostatnio cały czas je piekę i już się nie mogę doczekać, aż upiekę ten :)
-
Tak, nie ma problemu!
Chleb wygląda bosko. Jak duże musi być to naczynie?? użyję naczynia żaroodp[ornego bo garnka nie posiadam;)
-
Powinno mieć średnicę ok.30 cm
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Wygląda jak włoski wiejski chleb, idealny w połączeniu z oliwą, pomidorami i mozzarella! pycha! Przepis podkradam ;-)