Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012
Właściwie nie planowałam pisać dziś o chlebie, ale skoro ma swoje święto, nie mogłam się oprzeć.
Nie jestem mistrzem w chlebach na zakwasie, co jakiś czas jednak wracam do hodowania bąbelków. W międzyczasie polecam najprostszy chleb na świecie. Do jego zrobienia potrzebna jest w zasadzie tylko łyżka i miska. Żadnego wyrabiania, ugniatania, formowania.
To ciasto musi długo poleżeć (najlepiej całą noc), a rano bierzemy się za pieczenie. 45 minut i chleb ląduje na stole. To przepis w sam raz dla osób, które zaczynają chlebową przygodę.
Najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba!
Inne moje przepisy na pieczywo znajdziecie TU, zapraszam!
Wygląda jak włoski wiejski chleb, idealny w połączeniu z oliwą, pomidorami i mozzarella! pycha! Przepis podkradam ;-)