Przepisy
Agaty

Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012

Pieczywo, Przepisy
Opis

Właściwie nie planowałam pisać dziś o chlebie, ale skoro ma swoje święto, nie mogłam się oprzeć.

Nie jestem mistrzem w chlebach na zakwasie, co jakiś czas jednak wracam do hodowania bąbelków. W międzyczasie polecam najprostszy chleb na świecie. Do jego zrobienia potrzebna jest w zasadzie tylko łyżka i miska. Żadnego wyrabiania, ugniatania, formowania.

To ciasto musi długo poleżeć (najlepiej całą noc), a rano bierzemy się za pieczenie. 45 minut i chleb ląduje na stole. To przepis w sam raz dla osób, które zaczynają chlebową przygodę.

Najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba!

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Inne moje przepisy na pieczywo znajdziecie TU, zapraszam!

 

 

Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.

Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC.

Ciasto przełóż  na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.

-->