Przepisy
Agaty

Nigellissima – o nowej książce Nigelli Lawson

Konkursy i Testy

Każdą kolejną książkę Nigelli kupuję właściwie bez zaglądania do jej środka. To już pewien rodzaj przyzwyczajenia, jeśli już nie uzależnienie…

Choć wiem, że nie znajdę w nich przepisów, które powalą mnie na kolana swoim wyrafinowaniem, lubię ten rodzaj spokojnego gotowania, braku presji przy przygotowywaniu skomplikowanych dań,. Gotowanie wg. Nigelli ma nas zrelaksować, zaskakując przy tym smakowitym efektem połączenia kilku zaledwie prostych składników.

Za każdym razem mam pewność, że na stronach książki spotkam bijące ciepłem domowego ogniska pożywne zupy, aromatyczne pieczenie i kaloryczne desery. Bo taka właśnie, „ogrzewająca”,  jest kuchnia Nigelli, czy to w brytyjskim, czy włoskim stylu.

Nigellissima to setka przepisów na proste dania z południową nutą. Często jako dodatek do dań występuje tu marsala, pomidory, bazylia i owoce morza. Znajdziemy jednak także poczciwego pieczonego kurczaka i klasyczny mus czekoladowy. Jest rozdział poświęcony makaronom (a jakże!) oraz Bożemu Narodzeniu we włoskim stylu.

Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Żaden fan „Domowej Bogini” nie będzie tą książką zawiedziony!

Polskie wydanie książki planowane jest na koniec listopada 2012 roku, a jak widać na zdjęciu powyżej i najmłodszemu pokoleniu publikacja przypadła do gustu :)