Krem z porów
Wczoraj szepnęłam Wam via Facebook , że gotuję zupę porową. Od razu dzielę się przepisem, bo kubek takiego warzywnego kremu od razu rozgrzeje, gdy za oknem urocze minus 10…
- por - 2 szt, naprawdę duże
- ziemniaki - 4 szt
- bulion - 1/2 litra
- śmietanka 18 % - 1 szklanka
- olej - 2 łyżki
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki , mielonej
- kolendra - 1/4 łyżeczki , mielonej
- sól, pieprz - do smaku
Pory umyj, ich białe części pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pory, lekko je posól i duś pod pokrywką, do zmięknięcia przez kilka minut (uwaga! pory nie mogą zbrązowieć). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w bulionie (wodzie), dodaj pory i gotuj razem przez kilka minut. Dodaj przyprawy, zestaw z ognia, wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody/bulionu. Wierzch możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
„Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w bulionie (wodzie)”
czy mam rozumieć ze zamiast bulionu można to gotować w samej wodzie ?
-
Tak, zupa może być w wersji vege :)
Czy myśli Pani,że można zrobić zupę w wersji bez nabiału? Czy ewentualnie jakoś zastąpić śmietankę?
-
Sądzę, że można zrezygnować ze śmietany, dałabym wtedy tylko nieco mniej płynu, żeby zupa była przyjemnie gęsta. Może w grę wchodzi jakiś zamiennik np. sojowy śmietany?
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Pyszna zupa! Troszke ja zmodyfikowalam, dodajac jogurt zamiast smietanki, ale tego potrzebowalam i malenstwo tez szczesliwe (7 mies:) ciazy. Dziekuje za inspiracje i przepis.