Przepisy
Agaty

Kurczak smażony w parmezanowej panierce

Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

Zdaję sobie sprawę, że smażony w grubej panierce kurczak to nie najzdrowsze danie na świecie, ale od czasu do czasu po prostu nie mogę mu się oprzeć.

Delikatne, soczyste mięso i (dla kontrastu) chrupiąca, pełna smaku panierka. Zestaw idealny.

 

Roztrzep jajko, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, pieprzem, szczyptą soli i oregano. Pokryj nią kawałki kurczaka.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty).

-->