Agaty
Przepis
- pierś kurczaka - 2 filety
- bułka tarta - 3/4 szklanki
- parmezan - 3 łyżki (świeżo tarty)
- mąka pszenna - 2 łyżki
- oregano - ok. 1/2 łyżeczki lub inne ulubione przyprawy np. odrobina granulowanego czosnku
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia - ok. 1 szklanki
Piersi podziel na mniejsze części (każdą na ok. 4). Posól, popieprz i obtocz w mące.
Roztrzep jajko, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, pieprzem, szczyptą soli i oregano. Pokryj nią kawałki kurczaka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty).
też czasem lubię się skusić na niezdrowego kurczaka:)
-
Oj, ja też! :)
Pod koniec zimy apetyty rosną- oj rooosną. Karolka .
Dlaczego u mnie w mieście nie można kupić parmezanu?? czy ktoś zna odpowiedź? :)
-
Iwonko, nie w kązdym sklepie jest. W moim otoczeniu tylko w większych typu Leclerc. Ale mozesz kupić w większym kawałku (nie jest tani) i zamrozić część.
-
Może to znak, że powinnaś zostać importerem? :)
-
albo że powinnam się wybrać gdzieś dalej na zakupy :D
-
Robię takiego kurczaczka tylko bez mąki. Dodaję parmezan już tarty albo kupuje w kawałku i ścieram na małych oczkach. Kurczak jest soczysty, ale najbardziej pasuje nam jego smak – taka delikatna nutka serka. Uwielbiam to. Następnym razem spróbuję z mąką.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Wygląda przepysznie. Chyba nikt by się mu nie oparł:)