Przepisy
Agaty

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

Wyobraź sobie, że z dobrego, kremowego jogurtu greckiego zabierasz cały płyn. Tym sposobem właśnie powstaje „labneh”- domowy serek jogurtowy o skoncentrowanym, kremowym smaku.

Jogurt wystarczy zawinąć w gęstą gazę i odstawić do lodówki by powoli sobie „kapał”. Jeśli chcesz tylko trochę zagęścić jogurt, wystarczy odstawić go na 2-4 godziny. Możesz jednak pokusić się o nawet 2-3 dniowe odsączanie i otrzymasz wtedy naprawdę zwarty serek, jaki nadaje się nawet do marynowania (jak feta, w oliwie i ziołach). Świetny jest po prostu rozsmarowany na grzance, podany jako baza do greckich tzatziki czy nawet do przygotowania sernika.

Mój „labneh” spędził w lodówce ok. doby, był więc kremowy, idealny do przygotowania orzeźwiającego, letniego deseru z dodatkiem truskawek, miodu i pistacji. W prostocie siła!

Proporcje na 3 porcje.