Przepisy
Agaty

Ciasto ucierane z owocami

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Wiosna to trudny czas, kiedy owoce dopiero zaczynają dojrzewać, ale za to w zamrażarkach mamy jeszcze na szczęście zeszłoroczne zapasy! Chcąc je wykorzystać, przygotowałam ciasto z wiśniami i truskawkami, choć równie dobrze użyć możecie rabarbaru, jagód, moreli czy agrestu. Jakiekolwiek owoce będziecie mieć pod ręką, nadadzą się do przygotowania tego klasycznego, ucieranego ciasta.

Proporcje na samo ciasto wzięłam z książki „Słodko” Y. Ottolenghi’ego, od siebie dodałam kruszonkę wzbogaconą wiórkami kokosowymi, ale tu znowu uwaga- możecie zastąpić je orzechami, migdałami, ziarnem sezamu. Kto, co lubi i ma w szafce :)

Z podanych proporcji upieczecie ciasto o średnicy ok. 20-25 m.

Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Do foremki (wyłożona papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem) włóż ciasto pozostawiając w misce ok. 3 łyżki masy. Na ciasto wyłóż owoce.

Do pozostałego w misce ciasta dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto rozłóż małymi, nieregularnymi porcjami na wierzchu owoców.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudź, przed podaniem możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.

-->