Wiosna to trudny czas, kiedy owoce dopiero zaczynają dojrzewać, ale za to w zamrażarkach mamy jeszcze na szczęście zeszłoroczne zapasy! Chcąc je wykorzystać, przygotowałam ciasto z wiśniami i truskawkami, choć równie dobrze użyć możecie rabarbaru, jagód, moreli czy agrestu. Jakiekolwiek owoce będziecie mieć pod ręką, nadadzą się do przygotowania tego klasycznego, ucieranego ciasta.
Proporcje na samo ciasto wzięłam z książki „Słodko” Y. Ottolenghi’ego, od siebie dodałam kruszonkę wzbogaconą wiórkami kokosowymi, ale tu znowu uwaga- możecie zastąpić je orzechami, migdałami, ziarnem sezamu. Kto, co lubi i ma w szafce :)
Z podanych proporcji upieczecie ciasto o średnicy ok. 20-25 m.
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna - 185 g
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
masło - 160 g , miękkie
cukier - 200 g
jajko - 3 szt
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (do kruszonki)
wierzch:
owoce - 1 pełna szklana, świeże lub mrożone
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
W misie miksera miksuj masło z cukrem i esencją waniliową, na puszystą masę. Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku. Do ciasta dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Połącz.
Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Do foremki (wyłożona papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem) włóż ciasto pozostawiając w misce ok. 3 łyżki masy. Na ciasto wyłóż owoce.
Do pozostałego w misce ciasta dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto rozłóż małymi, nieregularnymi porcjami na wierzchu owoców.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudź, przed podaniem możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis
Ciasto ucierane z owocami
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna - 185 g
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
masło - 160 g , miękkie
cukier - 200 g
jajko - 3 szt
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (do kruszonki)
wierzch:
owoce - 1 pełna szklana, świeże lub mrożone
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
W misie miksera miksuj masło z cukrem i esencją waniliową, na puszystą masę. Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku. Do ciasta dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Połącz.
Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Do foremki (wyłożona papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem) włóż ciasto pozostawiając w misce ok. 3 łyżki masy. Na ciasto wyłóż owoce.
Do pozostałego w misce ciasta dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto rozłóż małymi, nieregularnymi porcjami na wierzchu owoców.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudź, przed podaniem możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Do foremki (wyłożona papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem) włóż ciasto pozostawiając w misce ok. 3 łyżki masy. Na ciasto wyłóż owoce.
Do pozostałego w misce ciasta dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto rozłóż małymi, nieregularnymi porcjami na wierzchu owoców.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudź, przed podaniem możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
szalenie apetyczne ciasto ;)