Ciasto ucierane z owocami
Wiosna to trudny czas, kiedy owoce dopiero zaczynają dojrzewać, ale za to w zamrażarkach mamy jeszcze na szczęście zeszłoroczne zapasy! Chcąc je wykorzystać, przygotowałam ciasto z wiśniami i truskawkami, choć równie dobrze użyć możecie rabarbaru, jagód, moreli czy agrestu. Jakiekolwiek owoce będziecie mieć pod ręką, nadadzą się do przygotowania tego klasycznego, ucieranego ciasta.
Proporcje na samo ciasto wzięłam z książki „Słodko” Y. Ottolenghi’ego, od siebie dodałam kruszonkę wzbogaconą wiórkami kokosowymi, ale tu znowu uwaga- możecie zastąpić je orzechami, migdałami, ziarnem sezamu. Kto, co lubi i ma w szafce :)
Z podanych proporcji upieczecie ciasto o średnicy ok. 20-25 m.
szalenie apetyczne ciasto ;)