Przepisy
Agaty

Wegańskie ciasto z marakują

Ciasta, Desery, Przepisy
Opis

Zdarza się, że już samo hasło „wegańskie ciasto” nie kojarzy się byt dobrze. Ja upiekłam w weekend dwa- tradycyjne i właśnie to, z marakują. Wegańskie zdecydowanie wygrało w tym małym konkursie!

To placek przypominający wilgotny biszkopt. Dodatkowo polałam je lukrem przygotowanym także na bazie soku z marakui, było więc wyjątkowo aromatyczne i pachnące egzotyką.

Moje ciasto przygotowałam w foremce „z kominkiem” o średnicy ok. 25 cm.

Do przygotowania ciasta wykorzystałam gotową (można ją kupić w puszce/kartoniku) pulpę z marakui, można też użyć soku z marakui.

W misce wymieszaj mleko roślinne z olejem, octem, cukrem i puree z marakui.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Dokładnie połącz.

Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 35 minut.

Gotowe ciasto ostudź. Przygotuj dość lejący lukier z cukru pudru i puree z marakui. Polej nim ciasto, aby polewa lekko w nie wsiąknęła.

-->