Niedługo Dzień Mam, sezon przy tym na truskawki i rabarbar w pełni, koniecznie trzeba więc przygotować Mamie słodki deser!
Dziś bardzo prosta propozycja- owoce zapiekane pod warstwą maślanego ciasta. Ciasto wystarczy wymieszać z grubsza widelcem i gotowe, potem na kilkanaście minut do piekarnika i deser można serwować.
Moje zapiekane truskawki podałam z łyżką jogurtu greckiego i świeżymi owocami, możecie jednak zaszaleć i lekko jeszcze ciepły deser zaserwować z lodami waniliowymi… pycha!
Ps. W oryginalnej wersji ciasto i owoce nie były tak mocno przypieczone, ale żeby sobie „ułatwić życie” podgrzałam je przed podaniem w piekarniku. I cóż, podgrzałam nieco za bardzo :)))
Proporcje na 2 porcje: dla Ciebie i Mamy !
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
masło - 25 g, zimne
jogurt grecki - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
Owoce:
truskawki - ok. 200 g
rabarbar - 1 łodyga
mąka ziemni - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki (lub do smaku)
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło i wymieszaj (palcami lub widelcem), aż powstanie „kruszonka”. Dodaj jogurt i krótko wymieszaj, ważne aby ciasto nie było jednolite. Chcemy mieć w nim grudki!
Owoce:
Rabarbar pokrój w ok. 1 cm plasterki, połącz z truskawkami (mogą być podzielone na 2-4 części), mąką ziemniaczaną i cukrem.
Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (ja użyłam dużych filiżanek). Na wierzchu każdej porcji połóż porcję ciasta (możesz posypać ją dodatkowo grubym cukrem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 OoC na ok. 30 minut (aż ciasto się zarumieni, a owoce puszczą sok i będą się gotować).
Przed podaniem ostudź (choć deser świetnie smakuje także podany na ciepło- jednak nie gorący prosto z piekarnika!). Podawaj np. z greckim jogurtem lub lodami.
Przepis
Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
masło - 25 g, zimne
jogurt grecki - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
Owoce:
truskawki - ok. 200 g
rabarbar - 1 łodyga
mąka ziemni - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki (lub do smaku)
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło i wymieszaj (palcami lub widelcem), aż powstanie „kruszonka”. Dodaj jogurt i krótko wymieszaj, ważne aby ciasto nie było jednolite. Chcemy mieć w nim grudki!
Owoce:
Rabarbar pokrój w ok. 1 cm plasterki, połącz z truskawkami (mogą być podzielone na 2-4 części), mąką ziemniaczaną i cukrem.
Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (ja użyłam dużych filiżanek). Na wierzchu każdej porcji połóż porcję ciasta (możesz posypać ją dodatkowo grubym cukrem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 OoC na ok. 30 minut (aż ciasto się zarumieni, a owoce puszczą sok i będą się gotować).
Przed podaniem ostudź (choć deser świetnie smakuje także podany na ciepło- jednak nie gorący prosto z piekarnika!). Podawaj np. z greckim jogurtem lub lodami.
W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło i wymieszaj (palcami lub widelcem), aż powstanie „kruszonka”. Dodaj jogurt i krótko wymieszaj, ważne aby ciasto nie było jednolite. Chcemy mieć w nim grudki!
Owoce:
Rabarbar pokrój w ok. 1 cm plasterki, połącz z truskawkami (mogą być podzielone na 2-4 części), mąką ziemniaczaną i cukrem.
Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (ja użyłam dużych filiżanek). Na wierzchu każdej porcji połóż porcję ciasta (możesz posypać ją dodatkowo grubym cukrem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 OoC na ok. 30 minut (aż ciasto się zarumieni, a owoce puszczą sok i będą się gotować).
Przed podaniem ostudź (choć deser świetnie smakuje także podany na ciepło- jednak nie gorący prosto z piekarnika!). Podawaj np. z greckim jogurtem lub lodami.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
To jest właśnie maj na talerzu, a w wersji z lodami to już właściwie wakacje! :) Doskonały pomysł i wygląda przesmacznie! :)