Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem
Niedługo Dzień Mam, sezon przy tym na truskawki i rabarbar w pełni, koniecznie trzeba więc przygotować Mamie słodki deser!
Dziś bardzo prosta propozycja- owoce zapiekane pod warstwą maślanego ciasta. Ciasto wystarczy wymieszać z grubsza widelcem i gotowe, potem na kilkanaście minut do piekarnika i deser można serwować.
Moje zapiekane truskawki podałam z łyżką jogurtu greckiego i świeżymi owocami, możecie jednak zaszaleć i lekko jeszcze ciepły deser zaserwować z lodami waniliowymi… pycha!
Ps. W oryginalnej wersji ciasto i owoce nie były tak mocno przypieczone, ale żeby sobie „ułatwić życie” podgrzałam je przed podaniem w piekarniku. I cóż, podgrzałam nieco za bardzo :)))
Proporcje na 2 porcje: dla Ciebie i Mamy !
To jest właśnie maj na talerzu, a w wersji z lodami to już właściwie wakacje! :) Doskonały pomysł i wygląda przesmacznie! :)