Przepisy
Agaty

Lahmacun- turecka pizza

Kuchnie świata, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Odkąd zobaczyłam jej zdjęcie, wiedziała, że muszę upiec. Cienkie, przyrumienione placki z ciasta drożdżowego, a na nim pachnący przyprawami mix warzyw i mięsa (następnym razem spróbuję wersji vege).

lahmacun (7)

lahmacun (5)

Okazuje się, że i bez sera „pizza” może być super. Niewiele z nią roboty, bo wszystkie składniki farszu miksuje się razem, potem tylko rozsmarować na placku, do pieca i gotowe!

lahmacun (3)

Lahmacun pyszne jest oczywiście świeże, ciepłe i chrupiące, ale nawet na zimno sprawdza się doskonale np. jako lunchowa czy piknikowa przekąska.

lahmacun (2)

Z mąki i pozostałych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

Podziel cisto na porcje, rozwałkuj na cienkie placki. Na każdym z nich rozsmaruj porcję farszu.

Piecz w temp. 230 oC, przez 5-10 minut, do zarumienienia.

Moje placki podałam z sosem na bazie jogurtu, natki pietruszki i skórki cytrynowej, możesz je też skropić oliwą.

-->