Przepisy
Agaty

Łatwy piernik przekładany masą z suszonych śliwek i rumu

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

DSC_0796

To ciasto ma kilka niezaprzeczalnych zalet: jest pyszne, łatwo się je przyrządza, a do tego naprawdę długo zachowuje świeżość. Możecie delektować się nim spokojnie przez tydzień ( a może i dłużej, nie udało mi się tego z wiadomych powodów sprawdzić :)

DSC_0801

Jeśli nie macie ochoty/czasu przygotowywać do jesgo przełożenia masy śliwkowej, z powodzeniem możecie w ogóle ją pominąć lub użyć dobrzych, gęstych powideł.

DSC_0793

W drugiej połącz olej, miód, jajka i cukier. Miksuj je, dodając na zmianę suche produkty oraz wrzątek.

Ciasto wlej do natłuszczonej foremki. Piecz w temp. 180 oC, ok. 50 minut. Przestudź.

Śliwki pokrój w paseczki, zalej rumem, odstaw na godzinę. Przełóż do rondelka, dolej ¼ szklanki wody, dołóż goździki i gotuj na małym gazie, aż owoce będą zupełnie miękkie. Zmiksuj na gładką masę.

Piernik przekrój w poprzek, posmaruj śliwkową masą.

Wierzch ciasta możesz posmarować czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

 

-->