Przepisy
Agaty

Makaron z sosem serowym i szpinakowe ravioli

Makarony, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny, Vege

To było moje czwarte spotkanie na antenie DDTVN z serkami do smarowania Hochland.

makaron z serkiem hochland (6)

Tym razem postawiłam na temat na czasie- szybkie obiady. Czy tego chcemy, czy nie, rok szkolny i powrót do pracy po błogich wakacjach zbliżają się wielkimi krokami, warto więc mieć w zanadrzu kilka przepisów na przygotowanie błyskawicznego posiłku.

makaron z serkiem hochland (7)

Na pierwszy ogień idzie makaron z kremowym sosem na bazie serka (cheddar czy gouda sprawdzą się tu znakomicie). Do niego pikantna rukola (często w mojej kuchni zastępuję nią szpinak), słodkie pomidorki koktajlowe i szczypta parmezanu. Uczta we włoskim stylu gotowa w 10 minut!

makaron z serkiem hochland (4)

Tu moje pozostałe propozycje, a poniżej- szczegóły dania głównego:

Zapiekanka warzywna z sosem serowym

1 brokuł

1 kalafior

1 opakowanie serka do smarowania gouda z cebulką

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

Gałka muszkatołowa

Sól, pieprz

3 łyżki migdałów w płatkach

W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, przesmaż. Zlej mlekiem, gotuj cały czas mieszając, aż

uzyskasz gładki sos. Dodaj serek, przypraw do smaku.

Warzywa krótko obgotuj w osolonej wodzie lub na parze. W naczyniu do zapiekania układaj

naprzemiennie różyczki kalafiora i brokułu. Polej sosem, posyp płatkami migdałów. Wstaw

do nagrzanego do 200 oC Piekarnika. Piecz ok. 10 minut, do zarumieniania.

 

Kotleciki z kurczaka z tymiankiem

2 piersi kurczaka (filety bez kości)

6 gałązek świeżego tymianku

4 plastry szynki szwardzwaladzkiej

1 łyżka oleju

Mięso lekko rozbij, na jednej stronie ułóż listki tymianku, przykryj szynką. Lekko ją dociśnij.

Na patelni rozgrzej olej, smaż kotleciki na złoto, zaczynając od strony z szynką. Podawaj z

zapiekanymi warzywami.

 

Serowe pierożki (ravioli) z podwójnym szpinakiem

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

Ok. ½ szklanki ciepłej wody

1 łyżka oleju

Farsz

1 szalotka

1 ząbek czosnku

½ opakowania serka do smarowania maasdamer

200 g świeżego szpinaku

1 łyżka oleju

Sól, pieprz

Sos:

1 szalotka

200 g świeżego szpinaku

1 szklanka śmietanki kremówki

Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

1 łyżeczka oleju

Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans,

by odpoczęło.

Na patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj szpinak, smaż aż

będzie miękki. Dodaj serek, wymieszaj, dopraw do smaku. Przestudź.

Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj okręgi, na środek każdego nałóż porcję farszu. Zlep,

gotuj w osolonej wodzie.

Pierogi podawaj z sosem- na patelni zeszklij szalotkę, dodaj szpinak, dolej śmietankę.

Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku.