Makaron z sosem serowym i szpinakowe ravioli
To było moje czwarte spotkanie na antenie DDTVN z serkami do smarowania Hochland.
Tym razem postawiłam na temat na czasie- szybkie obiady. Czy tego chcemy, czy nie, rok szkolny i powrót do pracy po błogich wakacjach zbliżają się wielkimi krokami, warto więc mieć w zanadrzu kilka przepisów na przygotowanie błyskawicznego posiłku.
Na pierwszy ogień idzie makaron z kremowym sosem na bazie serka (cheddar czy gouda sprawdzą się tu znakomicie). Do niego pikantna rukola (często w mojej kuchni zastępuję nią szpinak), słodkie pomidorki koktajlowe i szczypta parmezanu. Uczta we włoskim stylu gotowa w 10 minut!
Tu moje pozostałe propozycje, a poniżej- szczegóły dania głównego:
Zapiekanka warzywna z sosem serowym
1 brokuł
1 kalafior
1 opakowanie serka do smarowania gouda z cebulką
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
3 łyżki migdałów w płatkach
W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, przesmaż. Zlej mlekiem, gotuj cały czas mieszając, aż
uzyskasz gładki sos. Dodaj serek, przypraw do smaku.
Warzywa krótko obgotuj w osolonej wodzie lub na parze. W naczyniu do zapiekania układaj
naprzemiennie różyczki kalafiora i brokułu. Polej sosem, posyp płatkami migdałów. Wstaw
do nagrzanego do 200 oC Piekarnika. Piecz ok. 10 minut, do zarumieniania.
Kotleciki z kurczaka z tymiankiem
2 piersi kurczaka (filety bez kości)
6 gałązek świeżego tymianku
4 plastry szynki szwardzwaladzkiej
1 łyżka oleju
Mięso lekko rozbij, na jednej stronie ułóż listki tymianku, przykryj szynką. Lekko ją dociśnij.
Na patelni rozgrzej olej, smaż kotleciki na złoto, zaczynając od strony z szynką. Podawaj z
zapiekanymi warzywami.
Serowe pierożki (ravioli) z podwójnym szpinakiem
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
Ok. ½ szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
Farsz
1 szalotka
1 ząbek czosnku
½ opakowania serka do smarowania maasdamer
200 g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
Sos:
1 szalotka
200 g świeżego szpinaku
1 szklanka śmietanki kremówki
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
1 łyżeczka oleju
Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans,
by odpoczęło.
Na patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj szpinak, smaż aż
będzie miękki. Dodaj serek, wymieszaj, dopraw do smaku. Przestudź.
Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj okręgi, na środek każdego nałóż porcję farszu. Zlep,
gotuj w osolonej wodzie.
Pierogi podawaj z sosem- na patelni zeszklij szalotkę, dodaj szpinak, dolej śmietankę.
Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Makaron z sosem serowym -poezja :) smaczne i szybkie danie :) będę często wracać do tego przepisu.