Przepisy
Agaty

Makaron z sosem szpinakowym i kozim serem

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

No i przyszła kolej na chłodne, jesienne popołudnia. W takie dni bardzo lubię zjeść na obiad coś prostego i rozgrzewającego. Miska pełna makaronu zawsze świetnie sprawdza się w roli jedzeniowego pocieszyciela!

Użyłam makaronu messicani /zwany też dischi/, w kształcenie przypominającym małe sombrera, sprawdzą się tu  naturalnie także rurki /penne lub rigatoni/.

Danie przed podaniem możecie też zapiec w piecu, tym samym lekko zarumienić ser na jego wierzchu.

Drobno posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oliwie. Na patelnię wlej wodę i wrzuć szpinak, przykryj i na wolnym ogniu gotuj, aż liście się rozmrożą. Od czasu do czasu mieszaj.

Do szpinaku dolej śmietankę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Ugotowany makaron polej porcją sosu, posyp tartym serem. Podawaj od razu lub wymieszany podpiecz przez 5 minut w piekarniku.

 

-->