Makowe babeczki
To pomysł na świąteczny deser „last minute” lub na wykorzystanie resztek masy makowej pozostałej po pieczeniu makowca lub przygotowaniu klusek z makiem.
koncepcja jest bardzo prosta. Z ciasta francuskiego (kupnego, ale dobrego!) wykonujemy małe „tarty”, upieczone w foremce na muffinki, a nadziane pełną bakalii masą z maku. Na wierzch trafia wycięta z ciasta gwiazdka, na nią odrobina brązowego cukru i do pieca! po kwadransie cieszyć się możemy gotowym deserem!
Jeśli już naprawdę nie macie na nic czasu, użyjcie gotowej masy makowej, jaką można kupić w sklepie. Świat się od tego nie zawali, a Wy będziecie godzinę do przodu z czasem! :)
****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.
Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.
Miłej lektury, udanego gotowania!
wyglądają cudnie :)