Przepisy
Agaty

Zupa rybna – chowder z kukurydzą

Boże Narodzenie, Kuchnie świata, Obiady, Przepisy, Święta, Zupy
Opis

Mam wrażenie, że coraz chętniej odchodzimy od tradycyjnych, świątecznych dań na rzecz tych nieco bardziej nowoczesnych, tradycją tylko inspirowanych. Tak jest i w tym przypadku.

bonduelle-zupa-rybna-4

 

W moim domu na Wigilię jemy zawsze zabielaną zupę rybną. U mnie dziś jej nico odświeżona wersja, jak najbardziej jednak „zimowa”, rozgrzewająca i pełna smaku!

bonduelle-zupa-rybna-3

To wariacja na temat „chowdera”, anglosaskiej zupy pełnej ryb, czasem i owoców morza, warzyw. Moja zupa smak zawdzięcza duszonym na maśle porom, sporym kawałkom dorsza i chrupiącej, naturalnie słodkiej (bez GMO!) kukurydzy Bonduelle. Tak, wiem, to połączenie może wydawać się odważne, ale wierzcie mi- w praktyce sprawdza się znakomicie!

bonduelle-zupa-rybna-1

Wierzch takiej zupy zawsze posypuję mieszanką siekanego koperku i szczypiorku, idealnie dopełniają smaku dania!

xmas-1

****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.

Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne  świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.

Miłej lektury, udanego gotowania!

okladka

Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej mlekiem  i taką ilością wody, by tylko przykryć warzywa.Gotuj do miękkości.

Dodaj pokrojoną w kostkę (ok. 2 cm) rybę (bez skóry. Gotuj krótko, ok. 3 minut, aby dorsz pozostał delikatny.

Dodaj kukurydzę, posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw do smaku.

 

-->