Przepisy
Agaty

Zupa rybna – chowder z kukurydzą

Boże Narodzenie, Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Święta, Zupy
Opis

Mam wrażenie, że coraz chętniej odchodzimy od tradycyjnych, świątecznych dań na rzecz tych nieco bardziej nowoczesnych, tradycją tylko inspirowanych. Tak jest i w tym przypadku.

bonduelle-zupa-rybna-4

 

W moim domu na Wigilię jemy zawsze zabielaną zupę rybną. U mnie dziś jej nico odświeżona wersja, jak najbardziej jednak „zimowa”, rozgrzewająca i pełna smaku!

bonduelle-zupa-rybna-3

To wariacja na temat „chowdera”, anglosaskiej zupy pełnej ryb, czasem i owoców morza, warzyw. Moja zupa smak zawdzięcza duszonym na maśle porom, sporym kawałkom dorsza i chrupiącej, naturalnie słodkiej (bez GMO!) kukurydzy Bonduelle. Tak, wiem, to połączenie może wydawać się odważne, ale wierzcie mi- w praktyce sprawdza się znakomicie!

bonduelle-zupa-rybna-1

Wierzch takiej zupy zawsze posypuję mieszanką siekanego koperku i szczypiorku, idealnie dopełniają smaku dania!

xmas-1

****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.

Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne  świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.

Miłej lektury, udanego gotowania!

okladka

Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej mlekiem  i taką ilością wody, by tylko przykryć warzywa.Gotuj do miękkości.

Dodaj pokrojoną w kostkę (ok. 2 cm) rybę (bez skóry. Gotuj krótko, ok. 3 minut, aby dorsz pozostał delikatny.

Dodaj kukurydzę, posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw do smaku.

 

-->