Zupa rybna – chowder z kukurydzą
Mam wrażenie, że coraz chętniej odchodzimy od tradycyjnych, świątecznych dań na rzecz tych nieco bardziej nowoczesnych, tradycją tylko inspirowanych. Tak jest i w tym przypadku.
W moim domu na Wigilię jemy zawsze zabielaną zupę rybną. U mnie dziś jej nico odświeżona wersja, jak najbardziej jednak „zimowa”, rozgrzewająca i pełna smaku!
To wariacja na temat „chowdera”, anglosaskiej zupy pełnej ryb, czasem i owoców morza, warzyw. Moja zupa smak zawdzięcza duszonym na maśle porom, sporym kawałkom dorsza i chrupiącej, naturalnie słodkiej (bez GMO!) kukurydzy Bonduelle. Tak, wiem, to połączenie może wydawać się odważne, ale wierzcie mi- w praktyce sprawdza się znakomicie!
Wierzch takiej zupy zawsze posypuję mieszanką siekanego koperku i szczypiorku, idealnie dopełniają smaku dania!
****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.
Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.
Miłej lektury, udanego gotowania!