Przepisy
Agaty

Małże w sosie winnym z bazylią

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

 

Z wielką przyjemnością kupiłam na hali woreczek świeżych, norweskich muli , które czekały na mnie na lodowej ladzie (wybór był naprawdę spory, szczegóły TU ).

Uważam, że przy owocach morza nie warto za bardzo kombinować. Potrawa powinna wydobywać ich naturalny smak, oparłam się więc na klasycznym połączeniu białego wina i śmietanki. A do tego pachnąca bazylia, która naprawdę świetnie się w tym zestawieniu odnalazła!

Pamiętajcie! Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże. Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.

Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmaż go kilka chwil uważając by nie zbrązowiał! Dolej wino, posiekane listki bazylii i wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.

Mule wyjmij łyżką cedzakową na miskę. Do sosu pozostałego w ganku dodaj  śmietankę i gotuj kilka minut. Ponownie dodaj muszle, wymieszaj, od razu podawaj (najlepiej ze świeżą bagietką).

Ewentualnie przypraw do smaku, jednak małże są na tyle słone, że moim zdaniem nie potrzebują żadnych dodatków.

-->