Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)
Kompot, ciasto, dżem. Ale rabarbar świetnie smakuje także w wersji wytrawnej! Dziś rabarbarowe pikle- jędrne, słodko-kwaśne, z lekko korzenną nutą. Świetny dodatek do ciężkich dań (np. grillowanych mięs)- świetnie je „ożywia”.
Skład marynaty to poniekąd „kwestia gustu”. Ważne jednak, by jej smak był zrównoważony, kwaśna nuta octu i słodka cukru muszą się równoważyć. Polecam użyć octu jabłkowego (delikatniejszego od spirytusowego) i brązowego cukru, który nie tylko doda lekko karmelowej nuty ale i ładnie zabarwi marynatę, łamią trochę bladozielony odcień łodyg rabarbaru.
Podaję proporcje na 1 ok. 1/2 l słoik rabarbarowych pikli.
Po zalaniu ciepłą marynatą, odstaw je na 2-3 dni do lodówki, aby dobrze się przegryzły. Jedź jak korniszony :)