Przepisy
Agaty

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

To taki przepis „rach-ciach”. Wystarczy na patelni tylko zagotować sos, a następnie zapiec w nim rybę. Wybrałam polędwiczki z dorsza, więc nie duże kawałki- pieczenie zajęło mi więc tylko jakieś 10 minut.

dorsz zapiekany w sosie

Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo możesz przygotować ją w pojedynczych naczynkach do zapiekania, a co najważniejsze, sos możesz ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą.

dorsz pieczony

Możecie poeksperymentować z sosem dodając do niego świeże zioła, trochę miodu lub białego wina. Danie świetnie komponuje się podane z ryżem lub, po prostu, świeżą bagietką i miską sałaty. Smacznego!

dorsz w sosie

Proporcje na 2 porcje.

***

Na rozpuszczonym maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę.

Wlej śmietankę, dodaj sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją delikatnie solą i pieprzem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 10 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub bagietką.

***

Następnym raem zapraszam na rybę pieczoną z masłem czosnkowym, przepis znajdziesz TUTAJ.

-->