To taki przepis „rach-ciach”. Wystarczy na patelni tylko zagotować sos, a następnie zapiec w nim rybę. Wybrałam polędwiczki z dorsza, więc nie duże kawałki- pieczenie zajęło mi więc tylko jakieś 10 minut.
Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo możesz przygotować ją w pojedynczych naczynkach do zapiekania, a co najważniejsze, sos możesz ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą.
Możecie poeksperymentować z sosem dodając do niego świeże zioła, trochę miodu lub białego wina. Danie świetnie komponuje się podane z ryżem lub, po prostu, świeżą bagietką i miską sałaty. Smacznego!
Proporcje na 2 porcje.
Składniki:
dorsz - polędwiczka, 2 szt
szalotka - 1 szt
masło - 2 łyżki
śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
musztarda - 1 łyżeczka, dijon (ostra)
musztarda - 1 łyżeczka, ziarnista
sok z cytryny - wyciśnięty z ok. 1/2 owocu
sól, pieprz - do smaku
kurkuma - 1/2 lyżeczki
cytryna, tymianek - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Aaaaaa zanim zaczniesz gotować…zapraszam serdecznie na mój Instagram-klik!
***
Na rozpuszczonym maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Wlej śmietankę, dodaj sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją delikatnie solą i pieprzem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 10 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub bagietką.
***
Następnym raem zapraszam na rybę pieczoną z masłem czosnkowym, przepis znajdziesz TUTAJ.
Przepis
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą
Składniki:
dorsz - polędwiczka, 2 szt
szalotka - 1 szt
masło - 2 łyżki
śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
musztarda - 1 łyżeczka, dijon (ostra)
musztarda - 1 łyżeczka, ziarnista
sok z cytryny - wyciśnięty z ok. 1/2 owocu
sól, pieprz - do smaku
kurkuma - 1/2 lyżeczki
cytryna, tymianek - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Aaaaaa zanim zaczniesz gotować…zapraszam serdecznie na mój Instagram-klik!
***
Na rozpuszczonym maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Wlej śmietankę, dodaj sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją delikatnie solą i pieprzem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 10 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub bagietką.
***
Następnym raem zapraszam na rybę pieczoną z masłem czosnkowym, przepis znajdziesz TUTAJ.
Na rozpuszczonym maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Wlej śmietankę, dodaj sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją delikatnie solą i pieprzem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 10 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub bagietką.
***
Następnym raem zapraszam na rybę pieczoną z masłem czosnkowym, przepis znajdziesz TUTAJ.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Mam pytanie ? W ktorym miejscu w rybie jest poledwica ? Szukalam po calym internecie i nie znalazlam.