Przepisy
Agaty

Mazurek z kajmakiem i fleur de sel

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta, Tarty
Opis

W tym roku zaszalałam z wypiekiem mazurków. Aż trudno mi policzyć, ile wyprodukowałam. Oto dwa ostatnie z masą daktylowo-figową, kajmakiem oraz dodatkiem orzechów włoskich, a w drugiej wersji suszonymi morelami i cytrynową fleur de sel. Na taki deser warto czekać cały rok- od świąt do świąt.

Daktyle pokrój na pół, posiekaj figi, dodaj cukier, 1/2 szklanki wody i gotuj 5 minut na małym ogniu. Zmiksuj na gładką masę i ostudź.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 5 minut, wyjmij i nałóż masę daktylową, ponownie wstaw do pieca i piecz do momentu zarumienienia.

Ostudź ciasto na kratce, na wierzch włóż masę kajmakową (wcześniej lekko podgrzaną, aby była lekko płynna). Wierzch ozdób bakaliami, oprósz solą morską.

-->