Masło zmiksuj z cukrem pudrem, wbij jajko i mieszaj przez kolejne 30 sekund. Wsyp mąkę, wymieszaj krótko składniki, rękoma uformuj kulę z ciasta. Włóż na 30 minut do lodówki (owinięte w folię). Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wytnij prostokąt. Z ciasta zrób 'ruloniki’, ułóż wzdłuż brzegów ciasta, aby je podwyższyć.
Daktyle pokrój na pół, posiekaj figi, dodaj cukier, 1/2 szklanki wody i gotuj 5 minut na małym ogniu. Zmiksuj na gładką masę i ostudź.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 5 minut, wyjmij i nałóż masę daktylową, ponownie wstaw do pieca i piecz do momentu zarumienienia.
Ostudź ciasto na kratce, na wierzch włóż masę kajmakową (wcześniej lekko podgrzaną, aby była lekko płynna). Wierzch ozdób bakaliami, oprósz solą morską.
[…] * Niepowtarzalny w smaku mazurek z kajmakiem i fleur de sel /przepis tu/ […]