Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłym mlekiem z łyżką cukru i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3,4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić chałki i piec ok. 30 minut.
Czy mozna prosic o przepis? :)