Mocno czekoladowe ciasteczka owsiane
Chyba nie wypada mi po raz kolejny rozwodzić się nad zaletami owsianych ciasteczek, bo ile można?! Robiłam je na kilka sposobów i zawsze są pyszne. Tym razem w wersji mooocno czekoladowej, z wytrawną nutą gorzkiego kakao. Moim zdaniem mają coś wspólnego z ciemnym ciasteczkiem Oreo, najlepsze następnego dnia po upieczeniu.
Pyszne i całkiem zdrowe:)
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- kakao - 1/2 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- masło - 3/4 kostki, miękkie
- cukier brązowy - 3/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- płatki owsiane - 2 szklanki
- czekolada - mleczna, 1 szklanka, drobno posiekana
- sól - 1/4 łyżeczki
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksuj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbij po jednym jajku. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj. Wsyp płatki owsiane oraz czekoladę. Z gotowego ciast formuj łyżką kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając przerwy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami (początkowo formowałam ciasteczka łyżką do nakładania lodów, ale wychodziły bardzo duże). Piecz ok. 15 minut w 180 oC. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze jeszcze 5 minut, następnie przełóż na kratkę do ostudzenia.
Ja też należę do klubu uzależnionych od ciastek owsianych!
Ja również. Mniemam, iż Oreo nijak się mają do twych fenomenalnych ciasteczek.
[…] [Zobacz oryginalny przepis] […]
Ciasteczna genialne, tak dobrych owsianych jeszcze nie jadłam. Zrobiłam dziś i już wiem, że powtórzę! Mała modyfikacja z mojej strony- dodałam garść rodzynek i garść siekanych orzeszków ziemnych. Super chrupiące ciasteczka, ale rozpływaja się w ustach! Dzięki za przepis, pozdrawiam:)
Nie ma sprawy! Cieszę się, że smakowały i zainspirowały do małych eksperymentów!
a ile wychodzi ciasteczek ? :)
a ile wychodzi tych ciasteczek ? :) pozdrawiam
One są obłędnie dobre!!!!
Moja modyfikacja to nie dałam białego cukru już wcale bo wydawało mi się za dużo i dobrze zrobiłam, następnym razem dam jeszcze mniej brązowego i wtedy dla mnie będzie jeszcze lepsze :)
Mi wyszło 19 ciasteczek, a 3 już nie ma :D
Dziś robiłam ponownie, dodałam mniej cukru brązowego- niecałe pół szklanki, bez białego już-to jak dla mnie jeszcze przepis nie idealny bo jeśli mam mleczną czekoladę tego cukru mogłoby jeszcze mniej, następnym razem spróbuję z gorzką czekoladką :) Tym razem zrobiłam mniejsze ciasteczka i wyszło około 40 sztuk :) są pyszne!
ciastka wyszły pyszne :) ale jak policzyłam ich kaloryczność to za głowę się złapałam… bardzo dużo więc zjeść jedno to max. wyszło mi że jedno ma 160 kcal.
I właśnie dlatego nie liczę kalorii ;)
Ciasteczka bardzo pyszne,ale dodałam tylko cukier biały i bez czekolady i bez soli.Pozdrawiam
A ile pani dodała cukru białego?
Sól w czekoladzie jest podstawa.
Jeżeli używasz kakao zawsze dodaj odrobinę soli!!
właśnie upiekłam….pychota, dałam czarną czekoladę i cukru brązowego pół szklanki , są idealnie kruche , miodzio dosłownie,,,,,,,nie zapomnijcie o soli , moja koleżanka nie dodała uważała że nie ma potrzeby i nie są takie jak moje……
Zgadzam się, sól w wypiekach (szczególnie tych czekoladowych) jest niezbędna!
Mam pytanie
Ile muszę dodać cukru białego kiedy nie mam możliwości dodać brązowego?
Ponieważ w domu mam jedynie cukier biały a do sklepu mam daleko. Dziękuję i pozdrawiam
Proszę dodać taką samą ilość cukru białego.
Liczę na szybką odpowiedź ze względu na głodne dzieci
A zamiast masła olej kokosowy rafinowany lub nierafinowany się nada?
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
te ciastka są genialne i za każdym razem znikały zaraz po ostygnięciu ;)