Przepisy
Agaty

Mus jogurtowo-truskawkowy

Desery, Przepisy
Opis

Lipiec trwa w najlepsze, każdego dnia więc, z drżeniem serca kupuję truskawki, bojąc się że to już ostania porcja w tym roku. Sezon na nie niestety jest krótki. Zbyt krótki!

DSC_0853

Tym razem przygotowałam z nich super szybki rodzaju musu czy pianki, na bazie jogurtu greckiego. Żeby było trochę lżej, użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu (tylko 3%). A do tego duuużo owoców!

DSC_0861

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Szklankę musu podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Ostudź, a następnie zmiksuj z jogurtem. Dosłodź do smaku. Mus przelej do szklaneczek i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Pozostałe truskawki przetrzyj przez sito i ewentualnie dopraw do smaku cukrem. Polej nimi wierzch musu. Podawaj schłodzone.

 

-->