Przepisy
Agaty

Krem z mango, ricotty i rabarbaru

Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

DSC_0829 (3)

Mango połączone z jogurtem to klasyczny zestaw prosto z Indii. W moim deserze chciałam uzyskać jednak bardziej gęstą konsystencję, zdecydowałam się więc na użycie włoskiej ricotty. Ma ona jednak na tyle delikatny smak, że konieczne było przełamanie go czymś kwaskowatym.

DSC_0827 (4)

I tym sposobem do deseru dołączył rabarbar. Kwaśna kwintesencja polskiego lata.

DSC_0824 (5)

Mango obierz i zmiksuj z rabarbarem oraz sokiem z cytryny na gładkie puree. Odlej 2/3 szklanki.

Do musu z mango dodaj ricottę, dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku cukrem. Wlej wcześniej zostawiony mus i delikatnie połącz, aby w kremie pozostały wyraźne smugi mango- odrobinę samego musu możesz wylać także na wierzch każdej porcji.

Przed podaniem wstaw na min. 3 godziny do lodówki.

-->