Przepisy
Agaty

Nicea na talerzu czyli błyskawiczna tarta z warzywami

Tarty
Opis

Wiosna jakoś nie chce do nas przyjść, na nowalijki przyjdzie więc nam jeszcze poczekać… Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby i teraz cieszyć się smakiem warzyw.

Do przygotowania dzisiejszej (ekspresowej!) potrawy użyłam mrożonej mieszanki warzyw Nicea marki d’aucy. Tarta wzbogaciła się tym sposobem m.in. o marchew, kalafior romanesco i cukinię, od siebie zaś dodałam kawałki dobrej kiełbasy, odrobinę parmezanu oraz śmietanowo-jajeczną zalewę.

Tartę możecie podawać tak na ciepło, jak na zimno. Zrobienie jej nie zajmie więcej niż 30 minut!

Naczynie do zapiekania wyłóż ciastem francuskim, brzegi wyłóż podwójną warstwą ciasta. Na jego dnie połóż warzywa, na nich kiełbasę.

W misce rozmieszaj jajka ze śmietaną i parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Mieszankę wlej na warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC. Piecz ok. 25 minut. Przed podaniem odczekaj 5 minut, żeby nadzienie tarty dobrze związało.

-->