Nicea na talerzu czyli błyskawiczna tarta z warzywami
Wiosna jakoś nie chce do nas przyjść, na nowalijki przyjdzie więc nam jeszcze poczekać… Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby i teraz cieszyć się smakiem warzyw.
Do przygotowania dzisiejszej (ekspresowej!) potrawy użyłam mrożonej mieszanki warzyw Nicea marki d’aucy. Tarta wzbogaciła się tym sposobem m.in. o marchew, kalafior romanesco i cukinię, od siebie zaś dodałam kawałki dobrej kiełbasy, odrobinę parmezanu oraz śmietanowo-jajeczną zalewę.
Tartę możecie podawać tak na ciepło, jak na zimno. Zrobienie jej nie zajmie więcej niż 30 minut!
Tarty to jedne z moich ulubionych dań, choć wolę je na kruchym cieście. Niestety, zawsze mam z nim problem, bo brzegi ześlizgują się w trakcie pieczenia i tarta nie wygląda juz tak ładnie ;-)) Zupełnie nie mam pomysłu, jak temu zapobiec :-)