Nicea na talerzu czyli błyskawiczna tarta z warzywami
Wiosna jakoś nie chce do nas przyjść, na nowalijki przyjdzie więc nam jeszcze poczekać… Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby i teraz cieszyć się smakiem warzyw.
Do przygotowania dzisiejszej (ekspresowej!) potrawy użyłam mrożonej mieszanki warzyw Nicea marki d’aucy. Tarta wzbogaciła się tym sposobem m.in. o marchew, kalafior romanesco i cukinię, od siebie zaś dodałam kawałki dobrej kiełbasy, odrobinę parmezanu oraz śmietanowo-jajeczną zalewę.
Tartę możecie podawać tak na ciepło, jak na zimno. Zrobienie jej nie zajmie więcej niż 30 minut!
- warzywa na patelnię d'aucy - 1 opakowanie
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jajko - 3 szt
- śmietana 12% - 300 g
- parmezan - 2 łyżki, tarty
- kiełbasa polska - 100 g
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Na ciepłą patelnię wlej oliwę, dodaj zamrożone warzywa, przypraw i smaż 3 minuty, niech pozostaną lekko chrupiące. Przełóż do miseczki. Podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry.
Naczynie do zapiekania wyłóż ciastem francuskim, brzegi wyłóż podwójną warstwą ciasta. Na jego dnie połóż warzywa, na nich kiełbasę.
W misce rozmieszaj jajka ze śmietaną i parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Mieszankę wlej na warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC. Piecz ok. 25 minut. Przed podaniem odczekaj 5 minut, żeby nadzienie tarty dobrze związało.
-
Ja z fasolą zawsze piekę kruche ciasta. W tej tarcie brzegi wyłożyłam podwójną warstwą ciasta. To wystarczyło.
-
Jeśli chodzi o obciążanie fasolą to robię tak tylko z kruchym ciastem (o to pytała agalu). Z francuskim ciastem nigdy nie miałam takiego problemu. Kiedyś spróbowałam upiec je z obciążeniem ale to nie był dobry pomysł. Ciasto francuskie się nie rozwarstwiło i było niesmaczne- taki zbity naleśnik. Także z ciastem francuskim nie polecam..
-
Dzięki za radę! :)
-
-
-
Pozwolę sobie odpowiedzieć :) na ciasto wystarczy wyłożyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać np. fasolę. W ten sposób zapiekać ok 10 minut, następnie zdjąć papier do pieczenia i dalej zapiekać. Zawsze tak robię i brzegi nigdy mi nie 'zjechały’. Chyba że Agata ma inny sposób to również chętnie go poznam :) Pozdrawiam serdecznie
szybko i smacznie :-)))
o, też lubię takie błyskawiczne tarty. najlepiej się sprawdzają jak przyjdą niespodziewani goście.
Pyszna i łatwa tarta z warzywami. Danie jak zawsze pięknie zaprezentowane i bardzo smaczne. Zdaniem mojego męża pychota a w jego ustach rzadko można usłyszeć taki komplement. Pozdrawiam
-
Szalenie się cieszę! Pozdrowienia dla męża ;)
Narobiłam sobie na taką tartę starsznej ochoty:) …. muszę ją zrobić w przyszłym tygodniu:) pozdrawiam
a ja juz zapiekam 25 minut i ta mieszanka smietanowa jest „rzadka”… I nie wiem czy mam już wyłączać piekarnik czy nie… HELP!!! zwiąże czy nei zwiąże po wyjęciu?????
-
Każde jajko, każdy piekarnik jest inny… piecz, tak długo, aż się upiecze :)
witam, czy parmezan mogę zastąpić innym serem? jaki będzie dobry?
-
Polecam jakiś ser o ostrym smaku, może być cheddar
tak późno, wchodzę tutaj i zrobiłam się głodna, tak fajnie, pysznie i aromatycznie wygląda ta tarta, kradnę przepis :)
-
Kradnij, nie ma sprawy! :)
Podoba mi się ten przepis! Nie jest to wymagajaca tarta a ja w tej działce raczkuję więc chętnie od niej zacznę:) Czy jest jakiś rodzaj kiełbasy którą polecasz?Nie tylko w kwestii firmy co smaku.
-
Użyłam surowej kiełbasy polskiej. Lubię ją najbardziej!
Włożone do pieca, teraz czekam na efekt!!!
-
A ja czekam na recenzję! :)
Tarta przepyszna!!! Dzisiaj robię ją drugi raz, bo taaak nam smakowała:) Dziękuję za przepis i czekam na więcej takich tart:)
Wygląda smakowicie:)
a na formę o jakiej średnicy to jest przepis?:)
Agato, a jakie warzywa sa w tej mieszance? Nie mog jej dostac,i chce usmazyc sama. dziekuje i pozdrawiam
-
Proszę , oto link : http://daucyinspiruje.pl/produkt/nicea-z-przyprawa-prowansalska/ :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Tarty to jedne z moich ulubionych dań, choć wolę je na kruchym cieście. Niestety, zawsze mam z nim problem, bo brzegi ześlizgują się w trakcie pieczenia i tarta nie wygląda juz tak ładnie ;-)) Zupełnie nie mam pomysłu, jak temu zapobiec :-)