Wieczorem:
Mąki przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem w filiżance- poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki dodać łyżeczkę soli, dolać mleko i wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na blat posypany mąką i wygnieść ciasto około 5 minut . Odstawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrabiać jeszcze ok. 3 minut. Kulkę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski, wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 -16 części. Uformować bułeczki w dowolnym kształcie. Ułożyć na blaszce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 oC. Bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka (wierzch można posypać makiem, sezamem, czarnuszką…). Piec 20 -25 minut.
fantastic put up, very informative. I ponderr why the other expert
oof this sector do not realize this. You must continue your writing.
I am confident, you have a huge readers’ base already!