Przepisy
Agaty

Pączki z dziurką

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Przepisy, Święta
Opis

pączki z dziurką (1)

Ponieważ nie mam frytkownicy, w której mogłabym regulować temperaturę smażenia, na Tłusty Czwartek stawiam na „oponki” czyli pączki z dziurką- dzięki niej szybciej i łatwiej usmażyć ten karnawałowy deser.

pączki z dziurką (3)

Usmażone, ostudzone pączki oprószyć możecie cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub czekoladą.

pączki z dziurką (5)

Najlepsze są te świeżo usmażone! :)

Proporcje na ok. 18 szt.

Po więcej propozycji na tłustoczwartkowy deser zapraszam na blog pod TEN link :)

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Wykrawaj okrąg i mniejszy w środku- kształt „oponki”, rozłóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj luźno folią spożywczą i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Rozgrzej tłuszcz w rondlu, smaż oponki z obu stron na złoty kolor przez ok. (w sumie) 5 minut. Przed podaniem ostudź i posyp cukrem pudrem.

-->