Przepisy
Agaty

Pankejki lekkie jak piórko

Naleśniki & placuszki, Śniadania
Opis

Pewnie nie raz już zapewniałam Was o moim uwielbieniu dla wszelkich śniadaniowych placuszków. Na blogu znajdziecie (pod TYM linkiem) całkiem pokaźny zbiór przepisów na pankejki właśnie. Dzisiejsze są absolutnie pyszne i naprawdę lekkie jak piórko, a wszystko to za sprawą dodatkowego składnika- mielonego twarogu (takiego jak do sernika). Twarożek sprawia, że placuszki są perfekcyjnie delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

Użyjcie proszę do przygotowania przepisu twarogu neutralnego w smaku, bez dodatków. Wystarczy, że będzie miałki (3-krotnie mielony), a placuszki wyjdą po prostu boskie!

Z podanych proporcji otrzymacie ok. 15-20 pankejków, w zależności do tego, jak duże placki będziecie smażyć.

Pankejki proponuję podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalny- to mój ulubiony poranny zestaw!

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Wymieszaj wszystkie składniki, aby powstało gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, rozprowadź do po powierzchni. Nakładaj porcje ciasta o objętości ok. 1/3-1/4 szklanki i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Pankejki podawaj np. ze świeżymi owocami i syropem klonowym/miodem.

-->