Przepisy
Agaty

Pierogi ruskie

Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy
Opis

To jedne z moich ulubionych pierogów, choć przyznać muszę, że do wszystkich mam słabość… Te przygotowałam na wizytę grupy ze Słowenii, wydały mi się doskonałymi reprezentantami naszej kuchni: ziemniaki plus twaróg. Kwintesencja Wschodu.

DSC_0666 (2)

Ja najbardziej lubię podsmażyć ruskie, żeby były złote i chrupiące, a następnie podawać je z kwaśną śmietaną i świeżo mielonym pieprzem. Dla mnie to zestaw wart milion dolarów!:)

DSC_0671 (2)

(jeśli ciekawi jesteście, ile pierogów wyjchodzi z jakiej ilość farszu- użyłam kilograma ziemniaków i kilograma twarogu na zrobienie ok. 80 szt).

Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć. Dodaj twaróg (również rozdrobniony). Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż stworzą jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki, nadziewaj masą twarogową, zlepiaj dokładnie brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, wyjmuj ok. minutę po wypłynięciu na wierzch.

Podawaj z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną.

-->