Przepisy
Agaty

Łosoś z melasą i musztardą na soczewicy

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

DSC_0673

Chyba bliżej mi do kuchni Zachodu niż Wschodu, ale czasem zdarza mi się sięgnąć po sos sojowy czy inne wasabi. Tym razem połączyłam w marynacie do łososia wspomniany sos (słony), ziarnistą musztadę (ostrą), melasę (słodką) i sok z limonki (kwaśny). Kuchnia pięciu przemina to nie jest, ale muszę przyznać, że równowaga została osiągnięta! :)

DSC_0676

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszaj, wsyp soczewicę. Zalej ok. 2 szklankami wody, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż soczewica będzie miękka, a większość płynu odparuje.

Rybę ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, na ok. 15-20 minut.

Upieczoną rybę podawaj na porcji ciepłej soczewicy.

-->