Przepisy
Agaty

Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Przepisy – blog kulinarny, Tarty
Opis

Oto sprawdzony sposób jak sprawić, by Wasze dziecko/mąż z apetytem zjedli pocję brokułów. Połączenie kruchego ciasta i wyrazistego sera sprawiają, że danie przekona nawet przeciwników „wszystkiego, co zielone”.

DSC_0665

Przed pieczeniem przez kilka  minut obgotowałam brokuły w osolonej wodzie i tak jednak pozostają w tarcie przyjemnie jędrne i pełne smaku.

DSC_0669

Brokuły podzielone na różyczki, włóż na 2 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedź i ostudź.

Formę do tart (lub tortownicę) wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzeg). Na cieście rozłóż brokuły. Posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Cebulę drobno posiekaj i szeklij na oliwie.

Jajka rozmieszaj ze śmietanką, przypraw solą i pieprzem, dodaj cebulę. Masę wlej na brokuły. Wierzch posyp tartym parmezanem.

Tartę wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 oC.

 

-->