Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
To przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. Kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.
Piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.
Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.
- pieczarki
- pieczarki - najlepiej małe, 200 g
- czosnek - 1/2 ząbka
- olej - 1 łyżka
- rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
- sól, pieprz - do smaku
- kurczak & sos
- pierś kurczaka - 500 g (ok 2-3 sztuki w zależności od wielkości)
- śmietana - 10 g
- musztarda - Dijon, 1 łyżeczka (lub do smaku)
- musztarda - miodowa, 1 łyżeczka (lub do smaku)
- woda - 1/4 szklani
- czosnek - 1/2 ząbka
- olej - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. Przełóż je na miseczkę.
Piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.
Na patelnię, na której wcześniej smażyły się grzyby wlej olej i dorzuć czosnek. wlej śmietankę, oba rodzaje musztardy* oraz wodę, gotuj aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
Porcje kurczaka polek sosem, na wierzchu ułóż pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzej). Całość możesz skropić dodatkowo oliwą.
*jeśli nie masz musztardy miodowej, dodaj więcej pikantnej i dopraw sos do smaku odrobiną miodu.
to musialo byc mega apetyczne.
Przepis mniam :-) Ja często łączę musztardę z kurczakiem „bejcując” musztardą miodową na 2h przed smażeniem/ pieczeniem na grillu, bo jakoś nie mam „ręki” do sosów.
pzdr. C.
-
Eeee, tam. Na pewno przesadzasz i Twoje sosy są super! :)
Bardzo smaczny pomysł. I kolejny plus: szybki a przygotowaniu :)
Zrobiłam dziś na obiad, wyszło bardzo dobre , tylko nie miałam tymianku i zastąpiłam go majerankiem, ale efekt i tak był zadowalający, dziękuję za przepis.
-
Zawsze można poeksperymentować z różnymi ziołami, pozdrawiam!
tak z ciekawości, gdzie ta karmelizacja?
-
Tak jak karmelizuje się np. cebulę można i pieczarki. Staram się być rozważna i w gotowaniu, i w nomenklaturze.
Witam p. Asiu.
Miałabym zapytanie odnośnie smażenia piersi z kurczaka na patelni grillowej. Proszę mi napisać w jakiej ilości oliwy zamarynować 1 pierś (ok. 200g) zeby nie była sucha a jednocześnie mi się nie przypalała (zwykle tak niestety bywa) i jak długo ją smażyć z 1 i 2 strony oraz na dużym płominiu czy średnim? Lepiej przeciąż ja w poprzek na 2 cieńsze filety?? Jestem początkująca w tej kwestii proszę więc o doradę. Chciałabym wypróbować ten przepis i żeby mi wyszedl Z góry dziękuję za odp.Pozdr. Asia
-
Pani Asiu!:)Najlepiej jest przeciąć pierś na 2 części, wtedy szybciej się przesmażą. Proponuję na pierś użyć około 2 łyżek oliwy, kłaść mięso na dobrze rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć na mniejszym ogniu. Przewrócić na druga stronę dopiero, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od dna patelni. Mam nadzieję, że pomogłam! :)
Przepraszam bardzo, zamiast Witam p. Agato:) wpisałam swoje imię…bardzo przepraszam…
Ja zamiast miodu dodałem cukier.Rozpusciłem w szklance wody śmietane musztarde i cukier.Wlalem pod koniec smazenia do całości i już.Taki meski szybki styl.
Śmietana ile procent?
Mam pytanie odnośnie podawania tej potrawy- mam kilka opcji w głowie i sama nie wiem co wybrać: makaron, ryż czy może placuszki ziemniaczane? Co według Pani będzie najlepszym dodatkiem do tego dania? :)
-
Ja bym chyba stawiała na puree, ale puszyste placuszki też mogą być fajnym rozwiązaniem!
Wyszło okropnie! Najgorszy sos, który dopiero za 3 razem wyszedł zjadliwy. Proporcje są bardzo dziwne. Jeżeli szukacie dobrego dania na obiad, to tu go nie znajdziecie!
-
Cieszę się, że dała mu jednak Pani szansę i 3 razy próbowała ugotować :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
ale to musialo byc pyszne.