Przepisy
Agaty

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami

Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

To przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. Kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.

Piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.

Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.

 

 

Piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.

Na patelnię, na której wcześniej smażyły się grzyby wlej olej i dorzuć czosnek. wlej śmietankę, oba rodzaje musztardy* oraz wodę, gotuj aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem.

Porcje kurczaka polek sosem, na wierzchu ułóż pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzej). Całość możesz skropić dodatkowo oliwą.

*jeśli nie masz musztardy miodowej, dodaj więcej pikantnej i dopraw sos do smaku odrobiną miodu.

-->