Przepisy
Agaty

Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)

Pizza, Przepisy
Opis

Bardzo żałuję, że nie mogę w okolicznych pizzeriach znaleźć takiej pizzy, która zadowalałaby mnie pod wszystkimi względami. Bywa zbyt chrupiąca lub wyrośnięta niczym babcina drożdżówka, kompletnie uboga w dodatki (sam ser!), albo wręcz przeciwnie obładowana na wierzchu czym tylko się da.

Nie mam więc za bardzo wyboru. Jeśli najdzie mnie ochota na dobrą pizzę- muszę upiec ją w domu!

Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.

Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.

Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.

Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

-->