Przepisy
Agaty

Focaccia z cukinią i bakłażanem

Kuchnie świata, Pizza, Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Focaccia to taka trochę bardziej uboga siostra pizzy. Drożdżowy placek z oliwą i czasem kilkoma wytrawnymi dodatkami. Ponieważ jestem w środku ogródkowego sezonu na cukinię i bakłażany, właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatki do focacci.

Na całą blachę ciasta wystarczą 2-3 małe sztuki. Tu nie chodzi o to, żeby ciasto uginało się pod bogactwem dodatków, mają się tylko pojawiać gdzieniegdzie, dodając smaku ciastu.

Żeby danie było jeszcze smaczniejsze, do pieczenia przygotowałam oliwę z czosnkiem. Bo dobrej focaccii nie ma bez oliwy właśnie!

Proporcje na duży placek o wielkości mniej więcej blachy piekarnika.

Piekarnik rozgrzej do 230 oC.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5 cm, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Cukinię i bakłażan pokrój w bardzo cienkie (ok. 2 mm) plasterki.  Rozłóż na cieście (wykorzystałam też kwiaty cukinii, bardzo ładnie wyglądają). Wierzch możesz dodatkowo lekko posolić.

Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z 1/2 oliwy. Mieszanką polej (posmaruj pędzelkiem) ciasto.

Ostaw na 30 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem np. lnianej ściereczki.

Wstaw do piekarnika.

Piecz do momentu zarumienienia ciasta, ok. 15-20  minut. Gotową focaccię, przed podaniem ponownie (opcjonalnie) skrop oliwą.