Bezglutenowy placek z cukinii
Jeśli macie cukinię w ogrodzie, lub hoduje ją Wasza mama/babcia/przyjaciółka, to wiecie, że nie ma w sezonie letnim czegoś takiego jak „za mało cukinii”. Cukinia to warzywo hurtowe, które jeśli już rośnie, to w ilościach „starczy dla każdego”. Po ciągłym gotowaniu cukinii z pomidorami (idealna baza do kluseczek, makaronu, klopsików czy ryby) przyszedł czas na zmianę- stąd dzisiejszy pomysł na wytrawny placek cukiniowy.
Ciasto z cukinią jest niezwykle delikatne, do jego przygotowania użyłam mąki z ciecierzycy, placek jest więc naturalnie bezglutenowy, wyjątkowo przy tym lekki, przypomina nieco bardziej treściwy omlet.
Możecie śmiało wzbogacić smak ciasta dodając do niego ulubione zioła (najlepiej świeże)- oregano, natkę czy posiekaną bazylię.
Proporcje na foremkę ok. 20 cm średnicy.
Witam,
Jaką inną mąką bezglutenową można zastąpić mąkę z ciecierzycy? Mąką jaglaną, ryżową, kukurydzianą?