Francuskie tosty z drożdżówki
Bardzo bliskie są mi ideały „no waste” i naprawdę staram się w kuchni wykorzystywać każdą „resztkę”, a i zakupy robić tak rzadko, jak to możliwe. Mam wrażenie, że takie gotowanie zwiększa moją chęć do eksperymentowania i rodzi spontanicznie nowe pomysły. W końcu w szafce zawsze znajdzie się trochę kaszy, jakiś makaron i pomidor. Trochę przypraw i obiad gotowy!
Dzisiejsze tosty francuskie to też pomysł na wykorzystanie tego, co już straciło pierwszą świeżość. Najlepsze tosty przygotujecie bowiem z czerstwego już pieczywa, czy jak w moim przypadku- nie pierwszej już świeżości drożdżówki.
Namoczona w jajecznej mieszance, rumiana drożdżówka, podana ze świeżymi owocami staje się wyjątkowym i pysznym deserem. Albo wykwintnym śniadaniem- dla mnie bez różnic, bo mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy! :)
Nie dziwi nas w ogóle, że możesz je jeść o każdej porze dnia i nocy. Bo my też! ;)