Przepisy
Agaty

Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli

Przepisy – blog kulinarny, Tarty
Opis

Mam wielką słabość do tart. Urzekają mnie swoją chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Ta moim zdaniem jest świetnym daniem na jesienno- zimowy posiłek.

A poza tym, karmelizowaną cebulę po prostu kocham!

 

W czasie, gdy ciasto wyrasta pokrój cebulę na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień na nim krążki cebuli, posyp tymiankiem. Zdejmij je z patelni, posmaruj wierzch octem balsamicznym. Szynkę pokrój w paseczki i lekko podsmaż.

Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem i szynką. Dopraw solą i pieprzem.

Foremkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem (np. masłem), wyłóż rozwałkowanym ciastem. Na tak przygotowany spód wlej masę jajeczną. Na wierzchu tarty ułóż plastry cebuli.

 

Piecz w temp. 180 oC, około 30 minut, aż ciasto się zarumieni, a masa zetnie.

-->