Przepisy
Agaty

„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu

Ciasta, Pieczywo, Przepisy
Opis

Nie ma to jak poranek pachnący świeżym ciastem drożdżowym. Moją „pseudochałkę” nadziałam niesamowicie smacznymi jabłkami zanurzonymi w złotym karmelu. Do tego szczypta cynamonu, porcja dobrego masła i nawet szarobury dzień za oknem wydaje się jakiś lepszy…

(Uwaga! dosypanie do ciasta garści rodzynków może przenieść do kulinarnego nieba!)

Przygotuj nadzienie jabłkowe.

Jabłka obierz i pokrój w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuść cukier (zrób karmel). Dorzuć jabłka, sól i wanilię oraz masło. Gotuj, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuść skrobię, wlej do jabłek. Doprowadź do wrzenia. Ostudź.

-->