Przepisy
Agaty

Pizza (w foremce)

Pizza, Przepisy – blog kulinarny
Opis

pizza

Czasami mam ochotę na pizzę na naprawdę grubym cieście, puszystym w środku, lekko chrupiącym z zewnątrz. Ta właśnie taka jest!

DSC_0814 (2)

Na wierzchu ułożyłam kilka prostych składników: pomidorową passatę, plastry szynki, mozzarellę, oliwki, bazylię. I basta. Chociaż, nie. Całość nie obyła się bez solidnej dawki oliwy. Eksplozja włoskich smaków!

DSC_0813 (2)

Przygotuj foremki (3) o średnicy ok. 20 cm każda. Wysmaruj oliwą, wyłóż ciastem.

Pomidory przełóż na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż szynkę, mozzarellę, oliwki i bazylię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem skrop oliwą, możesz dodać więcej listków bazylii.

-->