Placek szpinakowy w cieście filo
Wiosna, na targu można już kupić świeży szpinak. Dziś przygotuję go w formie lekkiego placka zapieczonego w cieście filo.
Ciasto filo cienkie jest niczym pergamin. Do przygotowania całej potrawy wykorzystałam tylko 3 jego arkusze. I mimo, że posmarowane jest oliwą, to zapewne wersja znacznie zdrowsza od tej z użyciem ciasta francuskiego. Na dnie rozsypałam łyżkę tartej bułki- wchłonie ewentualny nadmiar płynów.
Dodatkiem do szpinaku jest tu tylko twaróg i jajka. Bardzo polski zestaw.
Wierzch ciasta ozdobiłam kawałkami ciasta, które dość dowolnie rozłożyłam na nadzieniu :)
Placek piekłam w żeliwnej patelni o średnicy ok.30 cm.
Agata, czy masz jakiś pomysł co można dać zamiast twarogu i jajek, żeby równie pyszną wersję wegańską zrobić? :)