Makaron ryżowy z pieczarkami i liśćmi kalafiora
To chyba wiosna pcha mnie do lżejszych dań. Lekkich, nie znaczy nijakich, bo ta miseczka pełna jest smaku!
Danie mogłabym opisać jako #wegańskie, #bezglutenowe, a nawet #paleo. Wszystko co modne, a do tego takie dobre!
Wykorzystałam duże pieczarki portobello (możecie je z powodzeniem zastąpić naszymi mniejszymi, „klasycznymi”), do tego papryka, czerwona cebula i tajemniczy składnik- liście kalafiora. Zostały mi akurat po gotowanym dzień wcześniej kalafiorze. Doskonale smakują upieczone lub ugotowane!
Na wierzchu chili plus dymka- dla smaku. Całość doprawiona sosem sojowym.
Proporcje dla 2 (bardzo) głodnych jednostek.
A na koniec: akcent wiosenny :)
Agato. Jakie to wszystko piękne i smakowite, i te urocze pałeczki… Gosia