To chyba wiosna pcha mnie do lżejszych dań. Lekkich, nie znaczy nijakich, bo ta miseczka pełna jest smaku!
Danie mogłabym opisać jako #wegańskie, #bezglutenowe, a nawet #paleo. Wszystko co modne, a do tego takie dobre!
Wykorzystałam duże pieczarki portobello (możecie je z powodzeniem zastąpić naszymi mniejszymi, “klasycznymi”), do tego papryka, czerwona cebula i tajemniczy składnik- liście kalafiora. Zostały mi akurat po gotowanym dzień wcześniej kalafiorze. Doskonale smakują upieczone lub ugotowane!
Na wierzchu chili plus dymka- dla smaku. Całość doprawiona sosem sojowym.
Proporcje dla 2 (bardzo) głodnych jednostek.
A na koniec: akcent wiosenny :)
Składniki:
makaron ryżowy - 1 opakowanie
papryka - 1 szt, czerwona
cebula - 1 szt, czerwona
liście kalafiora - oberwane z 1 szt warzywa
pieczarki portobello - 4 szt
dymka - pęczek
chili - do smaku
sos sojowy - do smaku
olej - 5 łyżek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na złoto (partami) pokrojone w plasterki pieczarki. Odsącz je na papierowym ręczniku, a następnie ponownie włóż na patelnię, dopraw sosem sojowym i przesmaż. Przełóż na miseczkę.
Na tą samą patelnię wlej odrobinę oleju, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i cienko pokrojoną paprykę. Dodaj listki kalafiora i smaż, aż będą miękkie (2 minuty). Wymieszaj z pieczarkami, dopraw do smaku.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (namocz we wrzątku lub uprzednio w zimnej wodzie i ugotuj). Połącz z dodatkami. Podawaj na ciepło posypane plasterkami chili i posiekaną dymką.
Przepis
Makaron ryżowy z pieczarkami i liśćmi kalafiora
Składniki:
makaron ryżowy - 1 opakowanie
papryka - 1 szt, czerwona
cebula - 1 szt, czerwona
liście kalafiora - oberwane z 1 szt warzywa
pieczarki portobello - 4 szt
dymka - pęczek
chili - do smaku
sos sojowy - do smaku
olej - 5 łyżek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na złoto (partami) pokrojone w plasterki pieczarki. Odsącz je na papierowym ręczniku, a następnie ponownie włóż na patelnię, dopraw sosem sojowym i przesmaż. Przełóż na miseczkę.
Na tą samą patelnię wlej odrobinę oleju, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i cienko pokrojoną paprykę. Dodaj listki kalafiora i smaż, aż będą miękkie (2 minuty). Wymieszaj z pieczarkami, dopraw do smaku.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (namocz we wrzątku lub uprzednio w zimnej wodzie i ugotuj). Połącz z dodatkami. Podawaj na ciepło posypane plasterkami chili i posiekaną dymką.
Agato. Jakie to wszystko piękne i smakowite, i te urocze pałeczki… Gosia